Nieuws

Susanne Bentvelsen over duurzaamheid: Vele druppels vormen samen een oceaan!

07 juni 2021

In de periodieke Nieuwsbrief Duurzame Zorg (VWS) schrijft Susanne Bentvelsen deze keer het voorwoord. Ze is lid van de Raad van Bestuur van Aveleijn en ambassadeur van de Green Deal Zorg.

Susanne Bentvelsen
Susanne Bentvelsen | © Aveleijn

Maak kennis met: Ruben

Graag laat ik jullie kennis maken met Ruben. Ruben heeft een laag verstandelijk niveau en een forse stoornis in het autistisch spectrum. En hij is dol op tuinieren. Elke dag schoffelt hij, in diepe concentratie, dezelfde vierkante meter in de tuin bij ons kantoor. Elke dag, dezelfde vierkante meter. En dan is daar Merel. Zij heeft een verstandelijke beperking en is vanwege haar spasmen aan een rolstoel gebonden. Sinds kort eet zij zelfstandig met een aangepaste lepel. De begeleiding heeft hier samen met haar twee jaar hard aan gewerkt. Het opent een nieuwe wereld voor haar, waarin zij zelfstandig mee kan doen aan de rituelen op haar woongroep. Onze cliënten zijn kwetsbaar, maar ook sterk en volhardend in het bereiken van hun doelen, waarbij kleine stapjes een enorme impact kunnen hebben.

Volop betrokken bij cliënten en duurzaamheid 

Aveleijn streeft naar een leven vol betekenis voor mensen met een verstandelijke beperking. Een volwaardig leven in een inclusieve maatschappij, waarin onze cliënten volop meedoen en zichtbaar zijn. Wij hebben ons aangesloten bij de Green Deal Duurzame Zorg omdat wij het onze opdracht vinden om de balans tussen mens en natuur te herstellen en een duurzame, inclusieve wereld mogelijk te maken. Zo dragen wij ook bij aan de Sustainable Development Goals die wereldwijd zijn afgesproken.

Focuspunten op duurzaamheid en gedragsverandering 

Uiteraard zetten we in op verduurzaming van ons vastgoed, we werken aan verschillende duurzaamheidsprojecten rondom scheiding van afval, beperking van het gebruik van energie, gezonde en duurzame voeding en het zorgdragen voor een duurzame leefomgeving. Trots zijn we op ons bewustmakingsprogramma, waarbij we ons richten op kennis over duurzaamheid en gedragsverandering bij alle betrokkenen bij onze organisatie. Mike is hiervoor een echte ambassadeur. Hij heeft een licht verstandelijke beperking en is een enthousiaste ‘trashpacker’. Het thema duurzaamheid ligt hem na aan hart. Hij vindt het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame wereld. Daarom werkt hij bij een biologische boerderij, gaat hij altijd op de fiets en ruimt hij afval op. Met zijn kijk op de wereld inspireert hij ons.

Alle druppels samen vormen een oceaan 

De uitdaging die voor ons ligt is groot. De klimaatcrisis die zich voltrekt, is soms moeilijk te bevatten. Resultaten van individuele inspanningen zijn niet direct zichtbaar in het grote geheel. Dit kan mensen ontmoedigen om aan de slag te gaan. Bij Aveleijn weten we als geen ander dat je met geduld, aandacht en vele kleine stappen grootse resultaten kunt bereiken. En dat het belangrijk is dat iedereen meedoet. Samen werken aan de pijlers van de Green Deal geeft energie en leidt tot actie. Daarom ben ik in volle overtuiging ambassadeur voor de Green Deal Duurzame Zorg. Want alle druppels samen vormen een oceaan!
Ik wens jullie veel leesplezier met de Nieuwsbrief Duurzame Zorg,

Susanne Bentvelsen
 

De volledige Nieuwsbrief vindt u hier.

 

Frits Mul
Frits Mul Senior beleidsadviseur

Deze pagina is een onderdeel van: