Nieuws

Tablets geven vermaak aan cliënten met matige tot ernstige beperking

08 april 2014

Tablets kunnen zorgen voor meer vermaak bij cliënten met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Dat blijkt uit onderzoek bij Talant. Tijdens het onderzoek is er gedurende twee maanden bij veertien cliënten gemeten hoe zij de tablet gebruikten. Er werd gelet op de positieve en negatieve signalen bij de cliënt, maar ook op de mate dat de cliënt de tablet zelfstandig kan gebruiken.

De tablets – iPads – waren ingericht met voorgeselecteerde apps waarbij geen internetverbinding nodig is. Het merendeel van de cliënten kon deze apps zelfstandig gebruiken. “Het is erg leuk om te zien hoe snel ze doorhebben hoe het werkt,” aldus een begeleider. “We zien dat onze cliënten blij worden van het gebruik van de tablet en het geeft hen ontspanning.”

Gewoon leuk
Projectleider Hielko Ophoff krijgt vaak de vraag of het ook bijdraagt aan de ontwikkeling. Hoewel hij zich de vraag kan voorstellen, vindt hij de vraag tegelijkertijd jammer. “Deze cliënten hebben weinig vermaak, mag het ook gewoon leuk zijn?” is de wedervraag van Hielko Ophoff. Hoewel het onderzoek nu afgerond is, werkt het succes door. Locaties kunnen de tablets nu lenen voor een periode van vier weken. De belangstelling en het enthousiasme  is groot. Veel locaties of verwanten proberen na de proefperiode zelf een tablet aan te schaffen.