Nieuws

Teken de petitie 'Leerkansen voor iedereen!'

05 januari 2018

Mensen met een beperking hebben het recht om mee te doen in de maatschappij. ​Toch moeten mensen met een verstandelijke beperking op hun twintigste school verlaten. De opleidingsstructuur biedt geen mogelijkheden voor een vervolgopleiding voor mensen voor wie MBO niveau 1 niet haalbaar is. Daarom is Unlimited een petitie gestart. Unlimited pleit voor een passende onderwijsinstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Het doel is op de agenda van de Tweede Kamer te belanden. Hiervoor zijn er 40.000 handtekeningen nodig. De VGN deelt dit standpunt en ondersteunt dit initiatief. Help mee en teken de petitie!

Op 14 juli 2016 tekende Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Dit verdrag moet de positie van mensen met een beperking versterken, omdat ze recht hebben waar ieder ander recht op heeft. Denk hierbij aan zelfstandig wonen, onderwijs en met het OV-reizen. Op dit moment komt Nederland deze belofte niet na, want jongeren met een verstandelijke beperking moeten vanaf hun twintigste verjaardag verplicht van school af. Ze verlaten dan het voortgezet speciaal onderwijs en gaan vaak naar een dagbesteding, vinden een baan of zitten thuis. Dagbestedingen zijn er in vele vormen en maten. Er zijn vele restaurantjes en ateliers, waar deze mensen hun dagen kunnen doorbrengen. Ook zij willen graag doorleren, net zoals Amy.  Maar deervaring leert dat er op een regulier beroepsopleiding gewoonweg niet genoeg begeleiding is voor deze groep mensen. 

Met deze petitie verzoekt Unlimited aan de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat:

  • Dat jongeren met een verstandelijke beperking niet verplicht op hun twintigste verjaardag moeten stoppen met school.
  • Graag zien wij een passende onderwijsinstelling voor mensen met een verstandelijke beperking zoals er ook een MBO, HBO & universiteit zijn.
  • Iedereen in Nederland moet de kans krijgen om te studeren.

Over Unlimited

Unlimited strijdt voor gelijke rechten wat betreft onderwijs voor mensen met een verstandelijke beperking. Unlimited is opgericht door vijf studenten die studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Wij mogen een leven lang leren, dus waarom mensen met een beperking niet? 

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: