Nieuws

Terugblik: eerste Kennismarkt van 2018 met Alliade

01 mei 2018

De VGN en Het Kennisplein Gehandicaptensector organiseren dit jaar niet één landelijke Kennismarkt voor de gehandicaptensector, maar drie kleinere regionale events. ‘Innoveren doe je samen’ is daarbij het thema. De eerste is samen georganiseerd met Alliade en Kennr.
Ruim 250 deelnemers vonden op 17 april hun weg naar het Van der Valk Hotel in Wolvega. Ze lieten zich inspireren en deden nieuwe kennis op. Naast de workshops en het belevingsplein, wisten mensen ook elkaar goed te vinden.

Belevingsplein
Al vanaf de inloop deed het belevingsplein zijn naam eer aan. Alle zintuigen werden er geprikkeld. Zo kon je met de CRDL ervaren hoe je contact kunt maken door huidaanrakingen die muziek ‘opwekken’. Maar onder andere ook de Tovertafel, de Slikpoli van de logopedisten van Talant en Meriant, de Kennr-vakbibliotheek en Route Online waren vertegenwoordigd. In een ongedwongen sfeer was er genoeg te bekijken, beluisteren bespreken, proeven en voelen.

Verbeeldingskracht aanzetten
Dagvoorzitter Maarten Hüttner (VGN) heette iedereen van harte welkom in de grote zaal. Vervolgens was het woord aan Sanne van der Hagen voor de aftrap. ‘Innovatie bestaat niet zonder zinvolle toepassing’, was haar boodschap. Een computer zelf is niks. Het gaat erom hoe je hem inzet. ‘En vaak zit innovatie vooral in het vinden van nieuwe toepassingen voor bestaande oplossingen. Of in het combineren ervan.’ Vervolgens vroeg Sanne de mensen op de oneven rijen zich om te draaien en degene voor zich de vraag te stellen: ‘Hoe draag jij al bij aan innovatie?’. Zo zorgde ze in twee minuten voor 125 nieuwe ontmoetingen. Tot slot riep ze iedereen op zijn verbeeldingskracht aan te zetten. De toon voor de dag is gezet.

Workshoprondes
In de loop van de dag waren er drie workshoprondes waarbij deelnemers per ronde konden kiezen uit ongeveer tien workshops. Een lastige keuze want het aanbod was afwisselend en de invulling verrassend. Bij verschillende workshops had de smartphone een actieve rol. Soms om apps uit te proberen die op de werkvloer handig zijn. Maar ook om interactie en discussie tijdens de workshop uit te lokken. Er waren veel technologische snufjes te bewonderen en uit te proberen. Zoals een apparaat dat geschreven tekst omzet in voorgelezen tekst en een bal die op beweging reageert en kan praten. Technologieën die cliënten meer regie opleveren. Als ze goed worden toegepast.

Andere invalshoek
Veel workshops hadden een andere invalshoek. Hoe zorg je dat goede ideeën van de werkvloer niet blijven liggen? Hoe kun je zelf met simpele, bestaande middelen je werk innoveren? Wat hebben verschillende generaties medewerkers aan elkaar en natuurlijk: wat kunnen we van onze cliënten leren? Kortom: hoe kunnen we samen innoveren?

Alliade Innovatieprijs
Tijdens de lunch beraadde een breed samengestelde jury zich over de inzendingen. Meteen na de lunch reikte Erik Kuik, voorzitter van de Raad van Bestuur van Alliade, de prijs uit aan Gusta Brittijn. Een app voor de iPad die communicatie ondersteunt op het niveau van de cliënt.

Zonnetje en verkoelend drankje
Na de derde workshopronde was het tijd voor een verkoelend drankje in het zonnetje! Op het terras van Van der Valk waren beide ruimschoots aanwezig. De Talant-band zorgde voor een energieke sfeer als afsluiting van deze zeer geslaagde eerste Kennismarkt van 2018.

Doe mee!
Dit jaar organiseert het Kennisplein niet één landelijke Kennismarkt, maar drie kleinere regionale evenementen verdeeld over het noorden, midden en zuiden van het land (300 deelnemers). Ze worden samen met een partner georganiseerd. Wil jij op één van de volgende twee regionale Kennismarkten een workshop verzorgen?

Stuur dan een e-mail naar info@kennispleingehandicaptenzorg.nl (met in de onderwerp regel: 'Kennismarkt 2018').

In het najaar volgen nog twee kennismarkten. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

 

Maarten Huttner
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maarten Hüttner

Deze pagina is een onderdeel van: