Nieuws

Therapie met honden vast onderdeel behandelprogramma De Hoenderloo Groep

30 juni 2015

Pluryn-locatie De Hoenderloo Groep en Hulphond Nederland gaan een langdurige samenwerking aan rond de inzet van Animal Assisted Therapy (AAT) voor jongeren. De contracten hiervoor zijn maandag 29 juni ondertekend. De bewezen therapie met hulphonden is nu onderdeel van het behandelprogramma van De Hoenderloo Groep.

In de afgelopen anderhalf jaar voerde Hulphond Nederland al een pilot uit met jongeren van De Hoenderloo Groep. Inzet van deze pilot was jongeren met complexe gedragsproblemen betere communicatieve vaardigheden te geven, hun zelfvertrouwen te vergroten en agressie te leren reguleren. 150 jongeren hebben het programma inmiddels met succes doorlopen. De resultaten van de pilot zijn dermate goed dat het AAT-programma ‘Met Kop en Staart’ onder begeleiding van therapeuten van Hulphond, nu vast onderdeel is van het behandelprogramma van De Hoenderloo Groep. Het is ook ingepast binnen de schooltijden, waardoor de jongeren vrij van school krijgen om de AAT-sessies te volgen.

 Goede resultaten

"Wij zien geweldig goede resultaten van deze Animal Assisted Therapy bij jongeren", zegt Erwin Duits, directeur van De Hoenderloo Groep. "Wij werken hard aan het creëren van kansen en perspectief voor alle jongeren die bij ons verblijven. Dit programma met hulphonden helpt daar op een prachtige manier bij. Zowel jongeren in de open jeugdzorg als in de gesloten jeugdzorg volgen ‘Met Kop en Staart’ en hebben daar veel baat bij". Eric Bouwer, algemeen directeur van Hulphond Nederland vervolgt: "Honden spiegelen gedrag dat zij om zich heen waarnemen. Onze speciale begeleiders kunnen hierdoor de jongeren op een intelligente manier confronteren met de effecten van hun eigen gedrag. De jongeren zien uit naar de sessies en werken hard aan hun gedrag om het programma met goed gevolg af te ronden".

Dependance op het terrein

Hulphond Nederland opent een dependance op het terrein van De Hoenderloo Groep om de jongeren ter plekke te kunnen behandelen. "Samen met Hulphond Nederland gaan wij verder onderzoek doen om de effecten van het AAT-programma op de jongeren in kaart te brengen. Innovatie in de behandeling die wij bieden is één van de speerpunten van De Hoenderloo Groep. Wij adopteren deze innovatie van harte", besluit Erwin Duits toe.

Bekijk het item over de samenwerking tussen Hulphond Nederland en De Hoenderloo Groep dat maandagavond 29 juni te zien was bij Hart van Nederland op SBS6 en in EditieNL op RTL4.