Nieuws

Vakgroep Begeleiders in gehandicaptenzorg opgericht

29 maart 2013

Begeleiders van de Groningse gehandicaptenzorgorganisatie Novo hebben de Vakgroep Begeleiders opgericht. Zij willen op die manier vakinhoudelijke kennis delen, gevraagd en ongevraagd adviseren binnen hun stichting, vraag en aanbod van kennis bij elkaar brengen, inspireren, enthousiasmeren, uitwisselen van ervaring, deskundigheidsbevordering stimuleren en organiseren en het vak van begeleider meer op de kaart zetten. Dat meldt maandblad Klik.

Een van de oprichters Tietsia Mekkering: "Bovendien denken wij mee over de nieuwste ontwikkelingen en hoe daar mee om te gaan. Uiteindelijk natuurlijk om de kwaliteit van zorg en begeleiding te verbeteren, juist in tijden waarin het wrikt qua financiƫn. Zoals wij de Vakgroep organiseren kunnen wij low budget veel voor elkaar krijgen."

Vaste grond
De oprichters zijn in oktober 2011 begonnen met het initiatief, vorig jaar oktober is de kadernotitie door de bestuurder vastgesteld. "Wij hebben nu in de helft van alle locaties een contactpersoon, tien mensen zijn actief lid en we hebben een kerngroep. Novo is een holding samen met Promens care, en ook daar zijn de eerste contacten gelegd en de samenwerking ziet er veelbelovend uit. Het is als een olievlek die zich aan het uitbreiden is en het loopt boven verwachting. Allerlei collega's, maar ook andere disciplines binnen de stichting benaderen ons met vragen. Wij voorzien kennelijk in een behoefte!"

Bottom up
"De Vakgroep Begeleiders doet ook mee aan bijeenkomsten 'sociale innovaties' van de VGN. Daar merken wij, dat een vakgroep als de onze in Nederland nog niet bestaat. Er zijn wel allerlei initiatieven om kennis uit te wisselen, maar het gaat nergens zo breed als hoe wij het hebben georganiseerd. En het meest bijzondere is waarschijnlijk dat het 'bottom up' is, in plaats van van bovenaf gestuurd. Ook bijzonder is dat het initiatief door heel veel medewerkers, de bestuurder, regiomanagers, zorgposthoofden, teamcoƶrdinatoren als waardevol wordt beschouwd. We merken het aan de samenwerking die steeds meer verbetert. De begeleiders tonen zich trots en bevlogen."

Meer informatie over de Vakgroep Begeleiders? Mail dan naar VakgroepBegeleiders@novo.nl.