VGN-directeur Theo van Uum roept politiek op om in actie te komen voor de complexe zorg

VGN-directeur Theo van Uum roept in Zorgvisie de politiek op om in actie te komen. Gebeurt dit niet dan dreigt de afbouw van de complexe gehandicaptenzorg.

Theo van Uum
Theo van Uum. Foto gemaakt door Aleid Denier van der Gon

Lastige keuzes

Wachtlijsten nemen toe en zorgaanbieders ervaren dat er niet voldoende geld beschikbaar is voor VG 7-cliƫnten. Hierdoor moeten zorgorganisaties lastige keuzes maken over het blijven leveren van intensieve zorg. Om de complexe zorg kostendekkend te maken, worden het VG7-zorgprofiel en de daarop gebaseerde passende tarieven geactualiseerd. Daarvoor voert KPMG in opdracht van VWS een herijkingsonderzoek uit.

Oproep voor 80 miljoen euro

Kostendekkende tarieven moeten de dreigende afbouw van complexe zorg voorkomen. Tegelijkertijd heeft de VGN de vaste Kamercommissie van VWS gevraagd om er bij minister Helder op aan te dringen dat er binnenkort 80 miljoen euro beschikbaar komt. Hiermee moeten de VGN-leden geholpen worden om tot de komst van de nieuwe tarieven complexe zorg te blijven verlenen.

Voortzetten van lobby

De VGN blijft lobbyen bij VWS en de Tweede Kamer voor passende financiering voor de zorg voor cliĆ«nten met een complexe zorgvraag.  Daarnaast zit de VGN met haar leden om de tafel om met elkaar mensen met een intensieve zorgvraag op te vangen. Een andere zorg die VGN met Zorgverzekeraars Nederland deelt, is de lange doorlooptijd van het KPMG-onderzoek en het hierdoor vertraagde kostenonderzoek van de NZa. Daarom verzoeken we de minister om vaart te maken met het onderzoek.

Lees hier het volledige interview met Theo van Uum in Zorgvisie (premium).

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Johan van Ruijven
Telefoonnummer
06-21213460
Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van