Nieuws

VGN slaat alarm over te lange wachttijden op uitslag corona tests

06 september 2020

De VGN maakt zich zorgen over het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De gehandicaptenzorg staat hierdoor zwaar onder druk, laat bestuursvoorzitter Boris van der Ham vandaag via de NOS weten. Hij schreef hierover ook een brief (zie bijlage) aan minister Hugo de Jonge.

man neemt coronatest af bij vrouw die zit

“Het duurt vaak ruim vijf dagen voor het voor medewerkers duidelijk is of ze besmet zijn of niet,” benadrukte Van der Ham op radio 1. "En dat terwijl het verkoudheidsseizoen nog moet beginnen. Het lukt veel zorgorganisaties alleen nog met kunst- en vliegwerk de bezetting rond te krijgen."

Gebeurt er op korte termijn niets, dan komen instellingen voor de afweging te staan om mensen met lichte klachten toch in te zetten of noodzakelijke zorg niet te verlenen. Geen van deze twee opties is volgens Van der Ham zonder risico en schade. Van der Ham: “Een toenemend aantal instellingen staat nu dus voor een dilemma en ziet dat medewerkers met lichte klachten die zich hebben laten testen minimaal vier dagen op de uitslag moeten wachten. Dit betekent dat ze al die tijd niet in het arbeidsproces zitten."

In de journaal-uitzendingen van de NOS is naast Van der Ham ook een afvaardiging van ’s Heeren Loo aan het woord die in detail de consequenties van de lange wachttijden op testresultaten deelt.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven