Nieuws

VGN volgt initiatief waarschuwingsregister nauwgezet

27 november 2014

Zorgmedewerkers en zorgvrijwilligers die cliënten bestelen of zelfs mishandelen kunnen vanaf nu worden opgenomen in een zogeheten waarschuwingsregister. Dat register introduceerde de regionale Werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt woensdag 26 november als nieuw preventiemiddel tegen criminaliteit door en grensoverschrijdend gedrag van zorgpersoneel. De VGN volgt het initiatief, dat vooralsnog alleen in Den Haag speelt, nauwgezet.

folders met blauwe labels met letters erop

De VGN is van mening dat cliënten erop moeten kunnen vertrouwen dat ze met betrouwbaar en verantwoordelijk personeel te maken hebben. Tegelijkertijd is het van groot belang dat er zorgvuldig met werknemers wordt omgegaan: zorginstellingen kunnen niet voor eigen rechter spelen.

Preventie

De VGN benadrukt echter ook het belang van preventie van financieel misbruik en grensoverschrijdend gedrag door medewerkers. De gehandicaptensector heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in die preventie. Sinds 2008 is er het convenant preventie seksueel misbruik, en de verplichting van het overleggen van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Daarnaast is begin 2012 de toolkit Werken aan sociale veiligheid gepresenteerd en onlangs in oktober de leidraad veilige zorgrelatie.

VWS

Het register is bedoeld voor werkgevers in de verplegings-, verzorgings- en thuiszorgsector, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Het ministerie van VWS betaalt mee aan de ontwikkeling van het project. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft het waarschuwingsregister goedgekeurd.

Registratie

"Registratie in en raadpleging van het register voorkomt dat medewerkers die cliënten hebben bestolen of mishandeld, jarenlang ergens anders ongestoord aan de slag kunnen. Een medewerker komt alleen in het register als de instelling aangifte tegen hem heeft gedaan of hem heeft ontslagen. Na twee of vier jaar worden de gegevens automatisch uit het register verwijderd", zegt directeur Rick ter Stege van ZorgZijn Werkt. Het is aan werkgevers zelf om zich bij het register aan te sluiten. Hoeveel leden het register gaan doorvoeren is nog niet duidelijk. De werkgeversvereniging wil dat het register in heel Nederland operationeel wordt en als een kwaliteitskeurmerk gaat werken.