Visio deelt tips en voorbeelden vrijwilligersbeleid

'Naast de geweldige inzet van onze medewerkers, leveren ook onze vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan de participatie van cliënten.' Dat zegt Femke de Slegte, directeur Wonen & Dagbesteding bij Koninklijke Visio. Op de website van 'Zorg Beter met Vrijwilligers' deelt het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen een aantal voorbeelden en tips uit haar vrijwilligersbeleid waarmee andere zorgorganisaties hun voordeel kunnen doen.

'Mooie voorbeelden van de meerwaarde van vrijwilligers zijn het vakantieproject in Breda en de Fietsvierdaagse in Echten', noemt De Slegte. 'Vinden én binden van vrijwilligers is van groot belang. De sleutel: investeren in een goede match tussen de vraag van de cliënt en de kwaliteiten van de vrijwilliger.'

Cliënten zoeken steeds vaker een maatje waarmee ze op stap kunnen gaan en een vriendschappelijke contact onderhouden. Visio heeft haar vrijwilligersbeleid Wonen & Dagbesteding aangepast aan  de toenemende behoefte aan maatjes en geeft een aantal voorbeelden en tips uit haar beleidsnotitie waarmee andere zorgorganisaties hun voordeel kunnen doen. Zie bijlage.

Koninklijke Visio is één van de koplopers in het programma Zorg Beter met Vrijwilligers van Vilans en MOVISIE. Dit programma beoogt de kwaliteit van vrijwilligerswerk en de omgang met vrijwilligers in zorgorganisaties te verbeteren. Andere koplopers binnen het programma zijn Careyn, Cordaan, De Twentse Zorgcentra en SGL.