Nieuws

Waarvoor zijn medicijnen? Folder voor mensen met beperking

04 januari 2013

Mensen met een (licht) verstandelijke beperking wonen steeds vaker zelfstandig. Dat betekent ook meer verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld voor hun medicijngebruik. Tot nu toe ontbrak voor deze groep praktische informatie. Zijn deze druppels voor mijn oren of mijn neus? Wat doe ik met een zetpil? Vilans ontwikkelde daarom - onder andere samen met VGN - een begrijpelijke folder die zowel voor zorgverleners als voor patiënten te gebruiken is.

De folder Waarvoor zijn medicijnen? is een goed hulpmiddel voor veilig medicijngebruik en geeft voor de patiënt antwoord op belangrijke vragen, als: waar zijn medicijnen voor, wat moet je weten over je medicijnen, wat zijn bijwerkingen? Aan zorgverleners biedt de folder inzicht in hoe verstandelijk gehandicapte cliënten, voor wie de standaardbijsluiter veel te ingewikkeld is, medicijngebruik ervaren.

Vilans ontwikkelde de folder samen met TNO, ZonMw, LFB (belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking), de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

U kunt de folder downloaden op www.kennispleingehandicaptensector.nl/medicatiefolder.