Nieuws

Wat zeggen politieke partijen over mensen met een beperking, (gehandicapten)zorg en inclusie?

12 maart 2021

Op 17 maart mag er gestemd worden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Als jij je nog afvraagt wat de verschillende politieke partijen van plan zijn op het gebied van (gehandicapten)zorg, mensen met een beperking en inclusie, kunnen deze analyses helpen.

Cirkel met tekst Wat zeggen politieke partijen over de gehandicaptenzorg en een inclusieve samenleving?

Analyse van partijprogramma's VGN

Als sector hebben we een gezamenlijke ambitie uitgesproken, dat Nederland zich ontwikkelt tot een samenleving waarin mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen. Een samenleving waarin mensen met een beperking een betekenisvol eigen leven kunnen leiden. Dat is onze droom, onze visie. Daar hebben wij zelf als sector en als samenleving een rol in te spelen, maar ook hebben we vanuit Den Haag een aantal zaken nodig. Hierover schreven wij een manifest voor (toekomstige) Kamerleden.

Om te kijken hoe onze wensen en ambities zich verhouden tot wat politieke partijen van plan zijn volgens hun verkiezingsprogramma’s, analyseerden we de programma’s van partijen die volgens de huidige peilingen de meeste zetels gaan krijgen. We keken telkens wat die partijen te zeggen hebben over onderwerpen die belangrijk zijn voor mensen met een beperking en de mensen die hen zorg en ondersteuning bieden. Het document hieronder document is een overzicht van die analyse. 

Stemwijzer door Ieder(in)

Benieuwd of partijen écht aandacht hebben voor thema’s die belangrijk zijn voor mensen met een beperking of chronische aandoening? Ieder(in) heeft daarvoor de partijprogramma’s bekeken.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit