Nieuws

Wegwijs in navigatie en apps voor blinden en slechtzienden

21 maart 2013

Blinde of slechtziende mensen missen veel informatie onderweg, zoals straatnamen en herkenningspunten. Speciaal voor hen is er nu de website kijkophulpmiddelen.com. Een website die mede tot stand is gekomen door VGN-instellingen Bartiméus en Koninklijke Visio. Kijkophulpmiddelen.com biedt een actueel overzicht van toegankelijke navigatiesystemen en apps voor blinde en slechtziende mensen.

Het sterk wisselende en toenemende aanbod van elektronische mobiliteitshulpmiddelen maakt de keuze voor een adequaat hulpmiddel moeilijk. De website geeft inzicht in wat er is en wat werkt. Bezoekers krijgen tips voor het maken van een keuze, uitleg bij specifieke trefwoorden en achtergrondinformatie per navigatiesysteem of app. Kijkophulmiddelen.com is volledig toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Zo heeft de site een voorleesfunctie, een ingebouwde contrastfunctie en kunnen bezoekers de lettergrootte aanpassen. De site krijgt het Belgische toegankelijkheidskeurmerk Anysurfer.

Ervaringen delen
Staat een app of navigatiesysteem nog niet in het overzicht? Na eenmalige registratie kan men zelf nieuwe producten aanmelden. De redactie zal alle toevoegingen bekijken en beoordelen. Om van www.kijkophulpmiddelen.com een succes te maken, is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen actief 'meedoen' op de site. Dat houdt de informatie actueel.

Samenwerking
Kijkophulpmiddelen.com kwam tot stand door intensieve samenwerking tussen Bartiméus, Licht en Liefde en Koninklijke Visio, onder leiding van Visio. Het project is mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Het Kennisplein Gehandicaptensector heeft de opzet, uitvoering en implementatie ondersteund. Onderzoek van de Hogeschool Zuyd vormt de basis tot het initiatief van de ontwikkeling van de website.