Nieuws

Wintermarkt Jans Pakhuys druk bezocht

19 november 2012

Alles in de winkel van Jans Pakhuys glanst, schittert en flakkert. Midden in de winkel staan kerstboompjes en engeltjes van was kleurig in het gelid, een muur is versierd met een manshoge krans met lichtjes en kerstballen. Ook de medewerkers achter de toonbank stralen: de verkoop van kerstartikelen en schilderijen op deze zaterdagse Wintermarkt loopt gesmeerd.

‘Ik vind het hartstikke leuk dat het zo druk is’, zegt Anousjka van Leeuwenstijn. Ze staat nu achter de kassa, maar ze maakt ook kaarten voor de verkoop. Haar begeleidster helpt haar met het afrekenen van de cadeautjes, zelf pakt ze de glinsterende vogeltjes voor in de kerstboom zorgvuldig in.

Pieter Smeijer rekent ondertussen een paar honderd euro af voor drie schilderijen. ‘Eentje voor in de woonkamer, eentje om weg te geven en eentje voor de kamer van een kleinkind. Ooit. Ik word nu zo’n ouwe lul, dat komt er vast een keer van.’ Hij en zijn vrouw Ida zijn dol op de werken die boven de winkel in het atelier worden gemaakt, en ze zijn niet de enigen.

Ateliers en winkels pakken uit
Veel ateliers en winkels die gerund worden door mensen met een verstandelijke beperking pakken zo vlak voor de kerst eens extra uit. De Nijmeegse cadeauwinkel Blixem van Pluryn verkoopt kerst- en relatiegeschenken en stelt fairtrade kerstpakketten samen.

Cadeauwinkel Uit de Kunst in Leiden van Gemiva-SVG groep is deze maand ook op zaterdagen open en maakt speciaal voor de kerst sprookjeskaarsen en kerststallen van keramiek. Ipse de Bruggen houdt 14 december een kerstmarkt op Landgoed Craeyenburch.

Kleurige producten
Buiten atelier/winkel/galerie Jans Pakhuys loopt het ook storm. Alle winkeliers in de Grote St. Jansstraat hebben kramen buiten staan. Jans Pakhuys, het atelier van Amerpoort, heeft er zelfs drie: serviesgoed met de schilderijen van de beste kunstenaars van het atelier, zoals Piet Schopping, schilderijen en zelfgemaakte kaarsen en cadeauartikelen. Alles voor speciale prijzen.

Prominent in een kraam staat het werk van William Meerbeek. Hij is er heel trots op. ‘Ze zeiden: jouw werk is zo kleurig, dat zetten we vooraan.’ Hij werkt ook in de winkel, en daar heeft hij ook een bijzondere positie: ‘Ik heb het vak geleerd bij mijn zus, die een eigen winkel heeft. De begeleiders zeggen: aan jou hebben we wat, omdat je ervaring hebt in de detailhandel.’ Monica Schuur, ze maakt cadeautjes van textiel, komt even langs om sfeer te snuiven. ‘Ik vind kerst een mooi feest. Lekker met mekaar.’

Op de website van Bijzonder Welkom staan meer dan 600 van dit soort bijzondere bedrijven als Jans Pakhuys. Bedrijfjes op het gebied van horeca, kunst, winkels, (kinder)-boerderijen, vrije tijd en dienstverlening waar mensen met een beperking u graag verwelkomen. Ga voor een overzicht naar www.bijzonderwelkom.nl.