Nieuws

Workshops zorgen voor inspiratie tijdens begeleidersconferenties

02 juli 2013

Het Verbeterprogramma Gehandicaptenzorg leverde volop concrete resultaten op. Van het terugdringen van medicatiefouten tot het ontwikkelen van efficiënte ondersteuningsplannen, gehandicaptenzorgorganisaties boekten een flink aantal successen. Om te zorgen dat de opgedane kennis ook bij de begeleiders van de instellingen terecht komt, organiseerden Vilans en CBO drie begeleidersconferenties met als thema ‘Vertel, vertel’.

“Eén van de speerpunten van het Verbeterprogramma is de opgedane kennis bij de begeleiders van de gehandicaptenzorgorganisaties laten landen”, vertelt Thirza Tamboer, projectleider bij Vilans. “Zij gaan aan de slag met het doorvoeren van verbeteringen en daarom is het belangrijk dat zij over inhoudelijke informatie beschikken. Als afsluiting van het Verbeterprogramma besloten we daarom in juni drie begeleidersconferenties te houden. Dat bleek een succes: aan de bijeenkomsten namen steeds zo’n honderd begeleiders deel.”

Praktische workshops

De bijeenkomsten vonden plaats op drie verschillende locaties: bij Middin in Rijswijk, bij Koninklijke Visio in Huizen en bij De Droom in Elst. Tijdens alle bijeenkomsten konden bezoekers de kennis en kennisproducten ophalen die tijdens het Verbeterprogramma zijn gebruikt en ontwikkeld. Bovendien stonden steeds drie deelprojecten uit het Verbeterprogramma centraal, waar deelnemers workshops over konden volgen. 

Verhalen vertellen

“Elke conferentie begon met de workshop ‘Vertel, vertel’ van Leontine Hoogeweegen”, zegt Thirza. “Deelnemers werden uitgenodigd om elkaar te vertellen waar ze trots op zijn in hun werk. Daardoor kwam meteen veel energie los. Begeleiders vinden hun werk vaak ‘heel gewoon’, maar uit hun verhalen bleek maar weer dat ze echt iets bijzonders doen. Vervolgens gingen ze tijdens de workshops aan de slag met een deelonderwerp uit het Verbeterprogramma. De workshops werden gegeven door de organisaties die zelf met succes verbeteringen hebben doorgevoerd. Deelnemers konden daardoor concrete vragen stellen aan de mensen die het project zelf hebben uitgevoerd. Dat leverde enthousiaste reacties op; je kunt door zelf aan de slag te gaan hele mooie dingen bereiken. De bijeenkomsten zijn positief ontvangen en we hopen dat ze de begeleiders hebben geïnspireerd om ook in hun organisatie met een verbeterproject aan het werk te gaan.”

Zelf aan de slag

Het ‘officiële’ deel van het Verbeterprogramma is afgerond, maar voor veel organisaties begint het nu pas. Het is aan hen om zelf een verbeterproject te starten. Thirza: “Daarbij kunnen ze alle kennis en producten gebruiken die ontwikkeld zijn tijdens dit Verbeterprogramma. Alles staat op www.kennispleingehandicaptensector.nl en op deze site is ook BETER! te downloaden, het magazine vol verhalen en inspiratie uit het programma. Mensen die aan een thema willen werken en daarbij persoonlijke begeleiding zoeken, kunnen bovendien altijd contact zoeken met Vilans of CBO.”

Maartje
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maartje van der Rijt