Nieuws

Zelfstandig stemmen met een visuele beperking

29 april 2019

Op donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Hebt u een visuele beperking? Dan kunt u zelfstandig stemmen met behulp van een mal en audio-ondersteuning.

Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om uw stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet. Als u een visuele beperking hebt, hebt u dus het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, uw stem uit te brengen.

Op een aantal locaties kunt u stemmen met mal en audio-ondersteuning. Om te kunnen stemmen in een gemeente waar u niet woont, hebt u een kiezerspas nodig.

Loep met verlichting

Vanaf 2019 ligt in ieder stembureau in Nederland een loep met verlichting klaar. Dit is een nieuwe verplichting vanuit de Kieswet. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen.

Hulp bij het stemmen

Kunt u niet zelfstandig stemmen, dan hebt u ook het recht om zich te laten ondersteunen. U kunt zelf kiezen door wie u zich laat ondersteunen. Hier zegt de Kieswet niets over.

Waarom is het belangrijk om zelfstandig te stemmen?

In onderstaand  filmpje geven minister Bruins en verschillende ervaringsdeskundigen antwoord op de vraag waarom het belangrijk is om zelfstandig te kunnen stemmen, zonder afhankelijk te zijn van anderen.

Meer weten?

Voor meer informatie over stemmen met een visuele beperking kunt u hier terecht of bellen naar de Ooglijn: 030-2945444.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: