Nieuws

Zorgbranches en brandweer bundelen krachten in programma brandveiligheid

31 mei 2016

De VGN is samen met zorgbranches en Brandweer Nederland het programma 'De Zorg Brandveilig' gestart. Vandaag was de lancering van dit programma, waarbij de databank www.dezorgbrandveilig.nl is gepresenteerd.

Minister Edith Schippers (VWS) onderstreepte het belang van aandacht voor brandveiligheid in de zorg tijdens de bijeenkomst. 'Brandveiligheid is zo vanzelfsprekend dat we ervan uitgaan dat dit in Nederland altijd wel goed zit, ondanks dat we een aantal heel nare incidenten hebben gehad. We moeten alles op alles zetten om dat te voorkomen.' Die woorden zette Schippers kracht bij door toe te zeggen 'De Zorg Brandveilig' waar nodig financieel te blijven steunen.

Online kennisbank

Tijdens de lancering van het programma 'De Zorg Brandveilig' werd de databank www.dezorgbrandveilig.nl gepresenteerd. Deze online kennisbank verzamelt de meest actuele inzichten over risicogestuurde brandveiligheid in de zorg.

Naar een risicogestuurde brandveiligheid

In het programma 'De zorg brandveilig' staat de omslag centraal van een regelgerichte aanpak op brandveiligheid naar een risicogestuurde aanpak. Alleen voldoen aan wet- en regelgeving resulteert namelijk vaak niet in voldoende brandveiligheid. Daarbij is namelijk geen aandacht voor het risico dat een cliënt oplevert, omdat hij bijvoorbeeld niet in staat is om een ruimte zelfstandig te verlaten bij een ontruiming. Of omdat hij de noodzaak van een ontruiming niet begrijpt. Bovendien kan het gedrag van cliënten een groter risico op het ontstaan van brand vormen.

Programma De Zorg Brandveilig

'De Zorg Brandveilig' is een programma van ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en de VGN, verenigd in de Brancheorganisatie Zorg (BoZ), en Brandweer Nederland. Het programma wordt ondersteund door het ministerie van VWS.

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: