Artikelen door Edith Tulp

  1. Wat houdt Triple-C precies in? Orthopedagoog Tess Tournier zette met haar onderzoek naar deze behandelmethode voor mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag, de eerste stappen naar een wetenschappelijke onderbouwing. Ze promoveerde erop aan de Tilburg University.

    • Kennis en onderzoek
  2. De visuele sector slaat de handen ineen om de samenleving toegankelijker te maken voor haar doelgroep. Ervaringsdeskundigen spelen daarbij een onmisbare rol. ‘Ik wil laten zien dat je je door je beperking niet altijd hoeft te laten beperken,’ zegt Anouk van Kleef.

    • Meedoen in de samenleving
    • Visie 2030
  3. Ervaringsdeskundigen spelen een steeds grotere rol in het toegankelijk maken van de samenleving voor mensen met een auditief communicatieve beperking. ‘Toen ik ging meepraten, bleek hoeveel kennis ik heb’, zegt Anne Geerts.

    • Maatschappelijke ondersteuning
    • Meedoen in de samenleving
    • Visie 2030
  4. Vanessa Olivier – Pijpers is science practitioner bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) dat zorgprofessionals bijstaat in situaties van ernstig probleemgedrag. Aan de Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) deed zij vanaf 2016 promotieonderzoek naar de invloed van de organisatiecontext op vastlopende situaties van probleemgedrag in de gehandicaptenzorg. Voor magazine Markant beantwoordde Pijpers vijf vragen over dit onderzoek.

  5. Gezond eten en genoeg bewegen is voor iedereen belangrijk, óók voor mensen met een verstandelijke beperking. Alleen ontbreekt het binnen zorgorganisaties vaak aan structurele leefstijlondersteuning. Bewegingswetenschapper Rianne Steenbergen, ook adviseur leefstijl bij Cosis, onderzocht hoe dat komt en hoe zorgorganisaties hun huidige leefstijlaanpak kunnen verbeteren.

    • Kennis en onderzoek
  6. In de serie 'Hoe gaat het nu bij' laten we instellingen aan het woord over het aantal besmettingen met corona onder cliënten en medewerkers, en wat dit voor de organisatie betekent. In deze aflevering: Koraal, werkzaam in zes regio’s in Brabant en Limburg met 2400 cliënten, waarvan 1600 intramuraal en 4000 medewerkers.

    • Corona
  7. In de serie 'Hoe gaat het nu bij', laten we instellingen aan het woord over het aantal besmettingen met corona onder cliënten en medewerkers, en wat dit voor de organisatie betekent. In deze aflevering: Siza, een zorgorganisatie met 1200 intramurale en 2500 ambulante cliënten met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

    • Corona
  8. In dit artikel is een update per 24 april 2020 verwerkt. 

    Mensen met een verstandelijke beperking zijn op jongere leeftijd dan het landelijk gemiddelde vatbaar voor het coronavirus. ‘Onze aanname is dat dit komt omdat mensen met een verstandelijke beperking jonger verouderen’, zegt Prof. dr. Geraline Leusink op basis van de online database met gegevens over coronabesmettingen binnen de gehandicaptensector. ‘Gemiddeld overlijden mensen met een verstandelijke beperking tussen de 63 en 65 jaar en daar zien we dan ook deels de kwetsbaarheid voor corona.'

    • Corona