Artikelen door Johanna Haanstra

  1. Na acht jaar voorzitterschap van het programma Gewoon Bijzonder, is het voor Johanna Haanstra tijd om af te zwaaien. Haar belangrijkste lessen: ‘Zoek elkaar op, praat mét elkaar en niet over elkaar en kijk af bij de buren.’

    • Kennis en onderzoek
  2. Welke rol speelt familie in het leven van mensen met een beperking? Die vraag wordt steeds belangrijker in onderzoek, want goede familiebanden bevorderen het welzijn van mensen. Johanna Haanstra, voorzitter van Gewoon Bijzonder, deed nieuwe inzichten op tijdens een workshop op het congres Focus op Onderzoek, met interessante verhalen over familie van mensen met een beperking.

    • Kennis en onderzoek
  3. De aansluiting tussen de gehandicaptenzorg en de poliklinische zorg in de ondersteuning van kinderen met ernstige meervoudige beperkingen moet beter. Dat constateert Johanna Haanstra aan de vooravond van de derde fase van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. De huidige praktijk is zowel praktisch als emotioneel zeer belastend voor ouders.

    • Kennis en onderzoek
  4. Investeren in onderwijs en innovatie in de zorg is belangrijk, ook als je het al druk genoeg hebt, schrijft de voorzitter van het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder, Johanna Haanstra. ‘Helpt een (tijds)investering in innovatie en onderwijs niet juist om op termijn minder druk te ervaren? Bijvoorbeeld doordat cliënten en ouders meer zorgtaken zelf kunnen uitvoeren dankzij technologie?’

    • Kennis en onderzoek
  5. Over de invloed van de fysieke leefomgeving op mensen met een beperking is nog maar weinig bekend. Gek eigenlijk, vindt Johanna Haanstra van ZonMw, bij mensen met dementie weten we hier juist heel veel over.

    • Kennis en onderzoek
  6. Nu het wat kouder wordt en regenachtig, zit ik weer wat vaker achter mijn computer in plaats van op mijn hurken in de tuin. Genieten van het uitzicht op al dat gekleurde moois is ook niet verkeerd. Ondertussen komt de nieuwsbrief van HandicapNL mijn inbox binnen. Ik wil ‘m al naar het mapje ‘nog lezen’ slepen, want tsja, nieuwsbrieven vliegen je als herfstbladeren om de oren, om in de sfeer te blijven. Maar mijn aandacht wordt getrokken door een naam: Kees.

  7. Veel jongeren met een licht verstandelijke beperking dreigen door de coronacrisis uit beeld te raken, hoorde Johanna Haanstra. ‘Dat is zorgwekkend, want de dagbesteding waar ze normaal gesproken hun tijd doorbrengen, zorgt er ook voor dat ze niet hun toevlucht zoeken in blowen, gamen of drinken.’

    • Jeugd
    • Kennis en onderzoek
  8. Gezellig, corona!

    Artikel -

    'Ik zeg dit heel voorzichtig, maar sommige kinderen met een beperking floreren juist bij de situatie waarin we ons op het moment bevinden', schrijft Johanna Haanstra van ZonMw. Ze roept wetenschappers op gebruik te maken van subsidie voor onderzoek naar gezondheidsaspecten èn sociaal-maatschappelijke effecten van corona.

    • Corona