Artikelen door Riëtte Duynstee

  1. Op woensdag 8 november werden op het Mediapark in Hilversum de Special Media Awards 2023 uitgereikt, prijzen voor de mooiste en beste online-producties van mensen met een verstandelijke beperking. Een jury van mediaspecialisten beoordeelde de inzendingen.

    • Meedoen in de samenleving
  2. Termen als cliënt, verstandelijke beperking en zorgverleners zijn verbannen bij zorgorganisatie Phusis. ‘Dat staat een normale omgang in de weg.’ Bewoners bepalen zelf hoe ze leven: wel of niet roken, wel of geen huisdier. ‘Wij leggen hen daarin geen beperkingen op. Hier zijn we volkomen gelijkwaardig.’

  3. In 2030 moeten alle zorgorganisaties rookvrij zijn. ’s Heeren Loo heeft daar een begin meegemaakt. De Ring in Nieuwdorp (Zeeland) is een voorbeeld van een locatie waar het rookvrij beleid een jaar geleden succesvol is ingevoerd. Hier wonen acht mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag en verslavingsproblematiek in de wijk.

    • Gezondheid
  4. Lief zijn voor jezelf, je eigen pad kiezen, durven en doen. Stichting Maximaal Geluk biedt kosteloos Gelukstrainingen aan voor mensen met een licht verstandelijke beperking. ‘Na afloop komen ze beter voor zichzelf op én vragen ze hulp om doelen te verwezenlijken,’ aldus Nanette van der Heiden van Stichting Maximaal Geluk.

  5. Iedereen heeft recht op een gezond leven. Maar wat hebben begeleiders nodig om cliënten met een verstandelijke beperking te ondersteunen bij een gezonde leefstijl? Gedragswetenschapper Annelies Overwijk onderzocht het binnen het onderzoeksproject De Krachten Gebundeld.

    • Gezondheid
  6. De zorgprofessionals werken gepassioneerd, maar de organisatie is gebrekkig, ontdekte Vincent Peters. De multidisciplinaire downteams in ziekenhuizen werken aanbodgericht en niet efficiënt. Dat kan anders: modulair.

    • Gezondheid
    • Kennis en onderzoek
  7. Meer aandacht voor de kinderen en minder administratieve rompslomp voor de ouders. Dat is het resultaat van de nieuwe aanpak op Leijpark, een school die samenwerkt met Siza en Amarant. Nu zorg in onderwijstijd centraal wordt ingekocht, hoeven ouders niet langer zelf te onderhandelen.

  8. Flexibel wonen in een tiny house

    Artikel -

    In de zes splinternieuwe tiny houses van Prinsenstichting kunnen thuiswonende jongeren met een beperking komen logeren óf wonen in deeltijdverblijf. Zo wennen zij aan wonen bij een zorgorganisatie en worden hun ouders ontlast in de zorgtaken. ‘Ouders zorgen met alle liefde voor hun kind. Maar er zijn grenzen aan de draagkracht.’

    • Vastgoed en wonen naar wens
    • Visie 2030