-
Jeugdbranches: 'Problemen aanpakken, geen uitstel door val kabinet'
De VGN roept, samen met Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse ggz, de landelijke politiek op om leiderschap te tonen en de problemen in de jeugdzorg aan te pakken, in plaats van door te schuiven. Dat staat in de brief die de jeugdbranches in de aanloop naar het commissiedebat jeugdbeleid en jeugdbescherming op 19 juni 2025 aan de Tweede Kamer stuurden. Veranderingen zijn hard nodig, maar dreigen met de val van het kabinet stil te komen vallen.
-
OplossingenLab Zorg in Onderwijstijd 2025: Duurzaam samenwerken
Op 7 april kwamen uit het hele land weer ruim honderd mensen naar Utrecht om deel te nemen aan het Oplossingenlab rond het thema Zorg in Onderwijstijd (ZiO). Dit jaar is het thema duurzaam samenwerken. Over duurzaam samenwerken lees je ook in het eerste deel van het nieuwe magazine van 2025 met de bijdragen uit het OplossingenLab.
-
Tweede Kamer neemt Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg aan
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de ‘Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’. Deze wet maakt het mogelijk om vast te leggen welke jeugdzorgvormen minimaal regionaal ingekocht moeten worden, hoe de regio-indeling eruit ziet en welke eisen er gesteld worden aan de regiovisie op het jeugdhulpaanbod. Verstrekkende wijzigingsvoorstellen die werden ingediend, bijvoorbeeld om subregio’s toe te staan, werden door de Tweede Kamer verworpen. De afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd blijven daarmee intact.
-
Jeugdzorgsector stuurt brandbrief aan kabinet
In een gezamenlijke brandbrief aan het kabinet roepen jeugdzorgaanbieders, professionals en cliëntenorganisaties, de Rijksoverheid en gemeenten op om de discussie over het geld voor de jeugdzorg niet los te zien van de inhoudelijke opdracht. Ze willen dat het kabinet stopt met de geplande bezuinigingen op de jeugdzorg. In plaats daarvan vragen ze om structurele investeringen in de sociaalpedagogische basis, zoals ook staat in het advies van de Deskundigencommissie Van Ark.
-
Onderwijs en zorg: Samen werken aan inclusief opgroeien
Een inclusieve samenleving begint bij kinderen. Hoe zorgen we ervoor dat álle kinderen en jongeren de kans krijgen om te leren, hun talenten te ontwikkelen en op te groeien in een omgeving waar iedereen telt? Dat was het thema van de inspiratiesessie ‘Onderwijs en Zorg; samenwerken aan inclusief opgroeien’ tijdens het VGN-congres ‘De kracht van netwerken’ op 24 maart.
-
Maak snel werk van regionale inkoop jeugdzorg
'Zorg voor tijdige en passende hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen in alle Nederlandse gemeenten, en stop de versnippering van de jeugdzorg.' Die oproep doen cliënten en naasten, zorgprofessionals en zorgaanbieders aan de Tweede Kamer. Daar wordt op donderdag 13 maart gedebatteerd over een wetswijziging die moet leiden tot een betere beschikbaarheid van jeugdzorg.
-
Bouw woningen voor iedereen: Lancering van de Leidraad Toegankelijk Bouwen
Nederland heeft een groot tekort aan toegankelijke woningen voor mensen met een beperking of chronische ziekte (zo’n 2,5 miljoen inwoners). Op donderdag 6 februari lanceerden Ieder(in) en Cliëntenbelang Amsterdam op de BouwBeurs de 'Leidraad Toegankelijk Bouwen'. Dit online stappenplan helpt woningcorporaties, architecten, gemeenten en andere partijen in de bouwketen bij het bouwen van woningen die geschikt zijn voor iedereen.
-
Jeugdbranches onderschrijven conclusies deskundigencommissie, brede inzet voor de jeugd noodzakelijk
De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) herkennen zich in de belangrijkste bevindingen uit het rapport dat de deskundigencommissie voor de Hervormingsagenda Jeugd vandaag heeft gepresenteerd. De gezamenlijke jeugdbranches – Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse ggz en de VGN – vinden het goed dat het rapport aandacht vraagt voor meer vaart en regie in de uitvoering van de Hervormingsagenda en oordeelt dat meer moet worden gedaan om de instroom in de jeugdzorg aan te pakken. Bovendien onderstreept de deskundigencommissie de noodzaak om te investeren in een veerkrachtige jeugd. De branches roepen het kabinet op om spoedig opvolging te geven aan de inhoudelijke en financiële adviezen van de commissie.