Achtergrond

Andermans mond

08 april 2016

Het gebit van mensen met een verstandelijke beperking is gemiddeld minder gezond dan die van andere Nederlanders. Het toepassen van mondhygiëne levert problemen op.  Op het Kennisplein staat praktisch toepasbare kennis om hier wat aan te doen.

Zo kun je poetsinstructiekaarten downloaden die zijn ontwikkeld door TNO. Je vindt filmpjes over het onderwerp en aandachtspunten voor de mondhygiëne bij syndromen als RETT en Prader Willi. Erik Vermaire van TNO Mondzorg is verantwoordelijk voor de inhoud van dit onderdeel op het Kennisplein.
‘Veel materiaal is gemaakt voor zorgafhankelijke ouderen’, vertelt hij, ‘maar zeker ook geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking. We zijn nu wel bezig om instructiekaarten en filmpjes te maken speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat komt ook allemaal op het Kennisplein. Maar we wilden daarop niet wachten. Daarom zijn we al begonnen met het delen van de kennis die er is.’

Inspectie

Het doel is om het kennisniveau op te krikken van verzorgenden en begeleiders in de gehandicaptenzorg. Dat is nodig omdat mondzorg een ondergeschoven kindje is. Dat constateerde ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarom gaat de IGZ bij reguliere inspectiebezoeken speciaal letten op de staat van de mondzorg.
Er is dus nog een wereld te winnen op dat gebied. De informatie op het Kennisplein helpt daarbij. In de eerste weken dat het erop staat, is het al duizenden keren bekeken en dat heeft ook vragen uit de praktijk opgeleverd, vertelt Erik Vermaire. ‘Daaruit blijkt dat teams concreet aan de slag willen met het verbeteren van de mondhygiëne van cliënten.’

Dwang

Het poetsen van andermans mond, vraagt om de nodige omzichtigheid. Het is van belang niet bij de eerste weerstand de handdoek in de ring te gooien. Maar uiteraard is dwang ook uit den boze. Hoe daarmee om te gaan kun je lezen in het visiedocument Verzet en vrijheid bij tandheelkundige behandeling van mensen met een verstandelijke beperking.


Ervaren

Wat helpt is om het als begeleider zelf te ervaren. Erik Vermaire: ‘Doe eens een blinddoek voor en oordopjes in en laat iemand anders dan je tanden poetsen. Dan ervaar je hoe eng dat kan zijn. Die bewustwording is al een belangrijke stap in het beter begeleiden bij mondzorg. Waar het om draait is de angst wegnemen. Als het niet meer eng is, dan kun je prima een normale behandeling doen. Je moet daarvoor vertrouwen winnen en dat niet beschamen.’


Op het Kennisplein Gehandicaptensector, waarin de VGN participeert, wisselen begeleiders en ondersteunende professionals kennis en ervaring uit. In deze rubriek wordt steeds één resultaat van de vele activiteiten belicht. 

> KENNISPLEINGEHANDICAPTENNSECTOR.NL
 

Deze pagina is een onderdeel van: