Achtergrond

Artsen in actie

07 mei 2013

Er is geen ontkomen aan, vandaag gaat het over gezondheid. Al is het maar omdat de Nederlandse hoogleraar Heleen Evenhuis vanmiddag haar plenaire lezing hield. Met schokkende cijfers liet ze zien dat de fitheid van vijftigplussers met een verstandelijke beperking vergelijkbaar is met die van tachtigplussers zonder. Dat komt niet doordat mensen met een verstandelijke beperking vroeger oud worden, maar doordat ze eerder kwetsbaar zijn.

I loved her lecture’, zegt Gloria Krahn enthousiast. Ook zij hield vandaag een plenaire lezing over de verschillen in gezondheid tussen mensen met en zonder beperkingen. En net als Evenhuis wijst ze erop dat een klein ongeval bij mensen met een verstandelijke beperking kan leiden tot een opeenvolging van steeds grotere problemen. Terwijl die kleine aanleidingen mogelijk zijn te voorkomen.
Krahn werkt bij een Amerikaanse overheidsorganisatie die zich bezighoudt met preventie en gezondheidszorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. In haar eigen lezing vertelde ze dat het verbeteren van de klinische begeleiding, de doktersbehandelingen, relatief weinig helpt. Het is zinvoller om je te richten op de situatie waarin mensen verkeren.

‘Dat is wel moeilijker’, zegt ze, ‘maar het geeft meer resultaat. Zorg ervoor dat in groepswoningen en activiteitencentra gezond eten wordt aangeboden. Dat beweging deel uitmaakt van het dagelijks leven van mensen met beperkingen. Dat de gezondheidszorg toegankelijk is. Het is inmiddels duidelijk dat er ernstige verschillen zijn in de gezondheid van mensen met en zonder beperkingen. Het is nu tijd voor actie.’

Het lijkt erop dat artsen van plan zijn uit hun spreekkamers te komen, of ten minste de deuren open te zetten. In de samenleving gaan ze hun invloed aanwenden om de grote verschillen in gezondheid tussen mensen met en zonder beperkingen te verkleinen. Ze beginnen daarmee op 7 en 8 november, als UMC St Radboud in Nijmegen, waar Henny Lantman hoogleraar is, een speciaal IASSID-congres over dit onderwerp organiseert, met als ondertitel From evidence to action.

In Halifax wandel ik naar mijn hotel met in mijn hand een flyer: See you in Nijmegen!