Achtergrond

Begeleiden na de transitie

29 juli 2015

Een half jaar na de stelselherzieningen in de zorg, werken de transities volop door in de praktijk van begeleiders in de gehandicaptensector. De themapagina ‘Begeleiden na de transitie’, het loket dat de zorgprofessional de helpende hand biedt op kennispleingehandicaptensector.nl, is daarom volop in bedrijf.

Die handreiking bestaat uit een aanbod van praktisch toepasbare kennis die begeleiders van pas komt in tijden van verandering. Het loket biedt een snelle en zeer toegankelijke ‘catalogus’ , waarin relevante kennis overzichtelijk is verzameld. Raadpleging voorkomt dat de begeleiders zich onnodig lang door onderzoeksrapporten, presentaties of verslagen hoeven te worstelen.

Wijkteams
Met de inrichting van het loket ‘Begeleiding na de transitie’ is eind vorig jaar begonnen, de lancering volgde in maart van dit jaar. Sinds maart kwamen er vijfduizend bezoekers. De vijf artikelen die tot nog toe het meest werden bezocht, zijn:

‘De drukte nam toe na de kennismarkt, die in maart werd gehouden’, zegt accounthouder Erie Merkus. ‘Op die druk bezochte markt stonden de transities centraal. Alle presentaties die betrekking hadden op de transities en de praktijk van de begeleider hebben wij meteen opgenomen in ons aanbod.’

Niet statisch
Gevraagd naar een voorbeeld van een situatie waar relevante kennis snel beschikbaar moet zijn, noemt Merkus de wijkteams. ‘In die teams is grote behoefte aan kennis over de doelgroep, maar ook over begeleiding en samenwerking. “We bouwen aan de weg waarover we wandelen”, is een reactie die we vaak horen als we kennis aanreiken. Gelukkig kan de begeleider op onze themapagina snel heel veel informatie vergaren.’

Merkus benadrukt dat de pagina op kennispleingehandicaptensector.nl niet statisch is. ‘De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Daarom moedigen wij begeleiders in de sector, wijkteams, mantelzorgers, maar ook gemeenten aan om zelf ook een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van ons aanbod. Het is eenvoudig om kennis te uploaden.

Zo kan dit loket uitgroeien tot de ultieme kennisbron voor de zorgprofessional.' 

Contactgegevens Erie Merkus: emerkus@vgn.nl of 0613201441.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven