Achtergrond

De ingewikkelde samenleving

07 mei 2013

In het julinummer publiceerde Markant een interview met orthopedagoog Carlo Schuengel, die zelfverwonding door gehandicapten in verband bracht met een gebrek aan positieve hechting. In deze Markant staat een interview met zijn collega Robert Didden die vindt dat Schuengel doorslaat en dat de diagnose hechtingsstoornis in de praktijk te gemakkelijk wordt gesteld.

In het septembernummer publiceerden we het verhaal van Hans Hoogeveen, een angstige man, wiens agressie pas verdween nadat was gestopt met toepassing van de Electro Aversie Therapie. Deze behandelmethode maakt gebruik van onsympathieke stroomstootjes. Maar nu noemt Didden de EAT 'een bewezen werkzame methode'.
Vroeger zou ik me verplicht voelen u hier te vertellen welke hoogleraar niet deugt en welke behandeling direct op de schroothoop moet. Nu hoeft dat gelukkig niet meer. Maar toch wil ik u graag nog eens wijzen op die samenleving. Vaak hoor je immers dat agressief gedrag onder gehandicapten toeneemt doordat de samenleving ingewikkelder is geworden. Waar hebben we het dan over? Wat maakt onze van alle gemakken voorziene samenleving toch zo ingewikkeld? En valt daar misschien ook iets aan te doen?

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning