Achtergrond

Geweldig dat bestuurders om tafel gaan

21 november 2013

‘Zorg voor goede jeugdherinneringen’ - deze uitspraak van Henk van Driel, bestuurder van De Lichtevoorde op Skipr, sprak mij zeer aan. Kinderen met een beperking die in een instelling wonen brengen daar een deel van hun jeugd door. En zijn ook gewoon kind. En meestal komen ze daar niet wonen omdat het thuis zo goed ging. Vaak hebben ze al het een en ander achter de rug.

Dat schept een extra verantwoordelijkheid. Aan de ene kant om in het ‘nu’ een extra veilig thuis te scheppen. En aan de andere kant om kinderen en hun ouders en verwanten te helpen dat wat ze hebben meegemaakt te verwerken en ten goede te keren.

Organisaties werken daar iedere dag aan. Over het algemeen met hart en ziel. En toch weten we bijvoorbeeld uit het onderzoek van de commissie-Samson dat dat juist bij kinderen met een beperking nog vaak onvoldoende lukt. Een alarmerende uitkomst van dit onderzoek was dat kinderen met een beperking die in een instelling wonen gemiddeld negen keer vaker misbruikt worden dan hun normaal begaafde leeftijdgenoten die thuis wonen.

Willen we deze kinderen daadwerkelijk mooie herinneringen mee kunnen geven dan hebben we nog een klus te klaren. Daar is iedereen bij nodig. Alleen met zijn allen maken we het verschil.

Daarom is het geweldig dat bestuurders uit de zorg in deze Week van Kinderen Veilig om de tafel zijn gegaan en gesproken hebben over wat zij kunnen doen aan dit probleem. Iedereen in de organisatie van hoog tot laag van HRM tot bestuurder, van schoonmaker tot geestelijk verzorger, kan het verschil maken op zijn of haar eigen manier.

Bestuurders zijn nodig als voortrekkers en voorbeelden. Misbruik en mishandeling: het is een complexe materie. Een veelkoppig monster. Eenvoudige oplossingen zijn er niet. Er zijn ethische, morele en juridische kwesties . Met en van elkaar kunnen we leren. En het vraagt, zoals de bestuurders aangaven, openheid en een cultuur van bevragen, oppakken en aanpakken! Ik doe mee. U ook?

Aafke Scharloo is klinisch psycholoog op het gebied van mensen met een verstandelijke beperking, seksueel misbruik mishandeling en trauma. Zij is lid van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. Een korte film over het gesprek tussen de bestuurders staat op het YouTubekanaal van Markant

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: