Achtergrond

Innovatieve kracht

27 november 2018

Dit nummer van Markant was niet bedoeld als themanummer, maar toch lijkt het erop, want alles woelt hier om innovatie. We zien: een man met een ernstige verstandelijke beperking bij wie de begeleiding dankzij sensortechnologie beter kan worden afgestemd op zijn gedrag; een jongen die met behulp van een app beter met zijn emoties leert omgaan; een slechtziend meisje dat met digitale lessen een positiever zelfbeeld opbouwt; een slechthorend meisje dat met een app gebarentaal leert; een meisje met Rett-syndroom dat door te gamen beter leert ademhalen; en last but not least een robot die routinehandelingen overneemt. En zowel de winnaar van de Gehandicaptenzorgprijs als de CZ-zorgprijs blijken in dit rijtje te staan.

man houd bord vast met woord innovatie

Ik vind deze innovaties fantastisch en feliciteer alle betrokken met hun succes, in de hoop dat zij zich aangemoedigd voelen om door te gaan en anderen inspireren.  Door technologie goed in te passen in de begeleiding - waarin de persoonlijke relatie altijd voorop zal blijven staan - vergroten we de zelfstandigheid en het welbevinden van mensen met een beperking. Dat is een geweldig perspectief om aan te werken. Gelukkig zijn we als sector kennelijk een goede voedingsbodem voor innovatie.

Ik denk dat goede samenwerking belangrijk is om de duizend bloemen die nu tot bloei komen op een goede manier te laten uitgroeien. Het is voor organisaties verleidelijk om innovatieve successen te gebruiken om zichzelf te profileren. Maar als we onze ervaringen en financiële middelen bundelen, kunnen we volgens mij de innovatieve kracht van de sector als geheel nog veel sterker maken. En daarmee zorgen dat innovatie zo snel mogelijk beschikbaar komt voor cliënten, hun naasten en de medewerkers. Ik voel die druk, die plicht, in ieder geval en ik weet: velen met mij.

Hoe dat precies moet, weet ik echter nog niet. De VGN heeft om te beginnen bij Tweede Kamerleden succesvol gelobbyd voor extra financiële middelen voor innovatie. Dat geld komt via het programma Volwaardig Leven van minister Hugo de Jonge beschikbaar. Ik hoop dat clusters van organisaties een beroep gaan doen op dit innovatiefonds, om de middelen die zij samen in innovatie steken te laten aanvullen. Want innoveren doe je samen.

FRANK BLUIMINCK DIRECTEUR VGN
FBLUIMINCK@VGN.NL
TWITTER @FRANKBLUIMINCK

 

Frank Bluiminck
Frank Bluiminck Voormalig directeur VGN

Deze pagina is een onderdeel van: