Achtergrond

Kennismarkt wordt Kennisfestival

28 juli 2016

De jaarlijkse Kennismarkt voor de gehandicaptensector wordt dit jaar een festival. Geen klassiek plenair gedeelte waar je als deelnemer passief zit te luisteren naar een aantal sprekers. Het wordt een echt festival waar je als bezoeker zelf bepaalt wat je gaat beleven of leren. Het overkoepelende thema is ‘Samen het VN-verdrag waarmaken’. Het festival vindt plaats op 2 november bij de Christelijke Hogeschool Ede.

kennisplein

Met een speciale ‘ervaringsbril’ en een taststok kun je als bezoeker een route afleggen over het festivalterrein. Bartiméus verzorgt dit onderdeel, het is een beproefd experiment dat zorgt voor bewustwording bij de ziende mens. Dit sluit aan bij het thema. Uitgangspunt van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, is dat mensen met een handicap álle mensenrechten kunnen genieten. De overheid moet ervoor zorgen dat alle burgers gelijke mogelijkheden hebben. Het bevorderen van ‘bewustwording ten aanzien van mensen met een handicap’ hoort daar ook bij.

Tijdens het festival kies je uit zeven routes die je wilt afleggen. Wie met de ervaringsbril op pad gaat kiest voor de blauwe route. In de groene route doe je inspiratie op en leer je van elkaar. De paarse route geeft gelegenheid om te gluren bij de buren: uitwisseling over hoe iedereen omgaat met het uitvoeren van het VN-verdrag. Op deze routes  word je op verschillende manieren gestimuleerd om kennis op te doen of uit te wisselen: rollenspellen, spelvormen, meet and greets, banksessies en blind dates. Maar er zijn ook klassieke workshops over zeer uiteenlopende onderwerpen. Zoals Flink!, een training over sociale redzaamheid en eigen regie. Of  GetGrip, een app om grip op eigen emoties en gedrag te krijgen en te behouden. De bezoekers worden letterlijk en figuurlijk uitgedaagd om in beweging te komen. Ook de locatie, een open en transparant gebouw daagt daartoe uit.

Ambassadeur van het festival is Otwin van Dijk, voormalig PvdA-Kamerlid en nu burgemeester van Oude IJsselstreek. Hij heeft zich bijzonder ingespannen voor de ratificatie door Nederland van het VN-verdrag. Van Dijk geeft het startschot voor Kennisfestival en verzorgt een presentatie of workshop. Dat hij nu burgemeester is, is extra interessant, want ook gemeenten – naast onderwijs en gehandicaptensector - zijn een belangrijke doelgroep van het Kennisfestival.

Ieder jaar bezoeken ongeveer driehonderd mensen het Kennisfestival, voorheen Kennismarkt, maar de organisatie verwacht er dit jaar nog meer. Ook omdat de Gehandicaptenzorgprijs tijdens het festival wordt uitgereikt. Wie dat wil meemaken, volgt de oranje route, die ‘innoveren’ heet.

Op het Kennisplein Gehandicaptensector, waarin de VGN participeert, wisselen begeleiders en ondersteunende professionals kennis en ervaring uit. In deze rubriek wordt steeds één resultaat van de vele activiteiten belicht.

Deze pagina is een onderdeel van: