Nieuws

Driedaags INC. Festival markeert vijf jaar VN-verdrag handicap

07 juni 2021

Op 8, 9 en 10 juni 2021 vindt er in Nederland voor het eerst een 100% inclusief, coronaproof festival plaats, het INC. Festival. Met films, documentaires, games, kunst, muziek, sport en humor is dit driedaagse online evenement helemaal gericht op jonge mensen met én zonder beperking. Iedereen kan onbeperkt meedoen via de website: incfestival.nl

Onbeperkt bewegen

Aanleiding voor het festival is het feit dat Nederland zich vijf jaar geleden heeft aangesloten bij het VN-verdrag Handicap. Dat verdrag regelt de rechten van mensen met een beperking. Het uitgangspunt daarbij is dat zij als vanzelfsprekend en zonder belemmeringen kunnen deelnemen aan de samenleving.

Op het INC. Festival komen jonge mensen met én zonder beperkingen bij elkaar en worden ze geïnspireerd door succesverhalen en vernieuwende ideeën. Met als motto: jij kunt zelf het verschil maken. Elke kleine stap doet ertoe en samen staan we sterker. De oproep aan iedereen is: doe mee, maak het verschil, wees creatief, denk in kansen en houd vol, want elke stap telt!

Iedere dag heeft een ander thema:

 8 juni: Onbeperkt Bewegen

Je zo vrij als mogelijk kunnen bewegen. Mobiliteit, fysieke toegankelijkheid en inclusief ontwerpen.
Tamara van Ark, minister voor medische zorg en sport, breakdancer Redouan Ait Chitt, voetballer Touzani en regisseur Mari Sanders en anderen.
Dagvoorzitter: Otwin van Dijk, (burgemeester Oude IJsselstreek).

 9 juni: Onbeperkt Ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen als mens. Van school en studie via een stageplek naar je eerste baan.
Derek Otte (spoken word artiest), rapper Levi Noë, ‘omdenker’ Berthold Gunster en anderen. Dagvoorzitter: Niek van den Adel (inspirator en spreker).

10 juni: Onbeperkt Genieten

Lekker sporten, genieten van kunst en cultuur of gewoon wat leuks kunnen doen.
Vonhoff (voorzitter MKB-Nederland), Rick Brink (adviseur inclusie), DJ Cripple-X en anderen. Dagvoorzitter Lisanne Hink (Sociaal wijkteam Dock Zaandam)
Het volledige programma en de aanvangstijden staan op de website: incfestival.nl. Daar vind je ook de toegankelijkheids-opties van de website en de livestream.

VN-verdrag handicap

Het VN-verdrag handicap is er voor de twee miljoen Nederlanders met een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Meedoen in de samenleving is voor deze groep niet altijd even vanzelfsprekend.

Het INC. Festival is een initiatief van het programma Onbeperkt Meedoen! - van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Onbeperkt Meedoen! is een van de manieren waarop Nederland het VN-verdrag handicap uitvoert. De bestuurlijke partners van het programma zijn de Alliantie VN-verdrag vertegenwoordigd door Ieder(in), MKB-Nederland, VNO-NCW en Vereniging Nederlandse Gemeenten. Maatschappelijke partners zijn onder andere: Bartiméus, ECIO, Rick Brink, FNO/ Jongeren INC, Goede Doelen Loterijen, HandicapNL, HGK (Het gehandicapte kind), JongPit, Joint Projects, Wij staan op en Young Impact.

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: