Achtergrond

Kijktip: NTR sportdocumentaire De weg naar de Special Olympics

25 augustus 2023

Op zaterdag 26 augustus 2023 om 19.05 uur is op NPO 1 een documentaire te zien over hét wereldwijde sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking: de Special Olympics.

NTR omslagfoto tekst: de weg naar de spcial olympics

 ‘Meedoen is belangrijker dan winnen,’ maar voor judoka Joarmin, wielrenster Jolein, ruiter Nick en het Nederlandse hockeyteam is het een serieuze zaak. Ze nemen deel aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Daar geven ze alles voor een zo goed mogelijk resultaat. Sporten op het grootste inclusie-evenement ter wereld is een ervaring die hun leven voor altijd zal veranderen. Lukt het ze de felbegeerde gouden medailles binnen te slepen?

De Special Olympics World Games zijn hét wereldwijde sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking.

7.000 atleten uit 190 landen nemen er aan deel in 26 sporten. Ze worden ondersteund door 3.000 coaches en 20.000 vrijwilligers. Het is een plek waar mensen met en zonder handicap van over heel de wereld elkaar ontmoeten en vooroordelen overwinnen door middel van de kracht van sport.

Meer zelfrespect en zelfvertrouwen

In Nederland hebben ongeveer 440.000 mensen een verstandelijke beperking, van wie ongeveer 70.000 een ernstige beperking. Naar schatting heeft 3,5% van de kinderen en jongeren tot 18 jaar een beperking. De Special Olympics geven de sporters met een verstandelijke beperking een kans om te stralen op een podium, waardoor ze meer zelfrespect en zelfvertrouwen krijgen. De atleten worden mondiger, zelfstandiger, en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert sporten niet alleen hun gezondheid, maar ook hun geluk en kwaliteit van leven.

Sportdocumentaire

In ‘De weg naar de Special Olympics’ volgt Jacco Groen drie individuele sporters en de Nederlandse hockeyploeg in aanloop naar de Special Olympics van afgelopen juni in Berlijn. Het resultaat is een inspirerende sportdocumentaire over de universele kracht van sport die beperkingen overstijgt.

  • Regisseur: Jacco Groen
  • Producent: Springfilm & JaJa Film Productions
Het Nederlands Hockeyteam voor de Special Olympic loopt het veld op
Het Nederlands Hockeyteam voor de Special Olympic World Games. Fotografie door Bart Weerdenburg