Achtergrond

'Maar niet teveel'

Koken vindt hij leuk. René Klaui (52) uit Vlaardingen leerde het al op de huishoudschool. Eens in de week kookt hij voor de hele groep, samen met vrijwilligster Liselore Zevenhuizen, aan wie hij graag het afgieten van de pannen overlaat.

Koken vindt hij leuk. René Klaui (52) uit Vlaardingen leerde het al op de huishoudschool. Eens in de week kookt hij voor de hele groep, samen met vrijwilligster Liselore Zevenhuizen, aan wie hij graag het afgieten van de pannen overlaat. Hij pakt een map met informatie over de schijf van vijf. Zijn groep heeft deelgenomen aan een pilot van Stichting Philadephia Zorg over gezond en lekker eten. Daarin wordt een vereenvoudigde schijf van vijf gebruikt. Komkommers, appels, mandarijnen, tomaten - die staan allemaal in een groot vak waarvan je best veel mag nemen. Maar dat betekent niet dat je andere dingen niet mag eten. ‘Af en toe een speklappie is ook goed’, legt hij uit, ‘maar niet teveel.’ René heeft een gevoelige maag. Sommige dingen kan hij niet verdragen, zoals de lasagne van afgelopen maandag. Die viel niet goed. ‘Toen Liselore naar huis was ben ik meteen naar bed gegaan. Om negen uur al! Ik heb een emmer naast mijn bed gezet.’ ‘Dat was eigenlijk mijn schuld’, zegt Liselore, ‘ik had je een tweede stuk gegeven.’ ‘Ja, want ik vond het lekker!’ ‘Maar het was teveel.’ Vanavond is er een speciaal menu. De groep aan de Van Riebeeckstraat bestaat vijftien jaar en dat wordt gevierd met biefstuk, gebakken aardappelen en broccoli. In de keuken wordt het al gezellig. ‘Ik heb nog iets voor je artikel’, roept René enthousiast. ‘Als we gewinkeld hebben, dan gaan Liselore en ik altijd een stuk taart eten bij de Hema. Ja, daar kan mijn maag wel tegen. Ik drink er cappuccino bij, dat is minder sterk dan gewone koffie.’