Achtergrond

Markant # 8 oktober 2009

06 mei 2013

Interview > Heleen Dupuis en Hans Bruning
Cover > Langdurige zorgrelaties
Achtergrond > Ondersteuning LVG'ers
Achtergrond > Alliantie M3
Achtergrond > Verstandelijk gehandicapte ouders

Interview: 'De echte zorg is wat wíj doen'
De maatschappelijke aandacht voor de gehandicaptenzorg is beperkt. Zeker als je die vergelijkt met de cure. Daar gaan de nieuwe voorzitter van de VGN en de directeur verandering in brengen, 'Wij moeten vechten voor een eigen plek.'

Cover: Afstand en nabijheid
Nergens zijn de relaties tussen zorgverleners en hun cliënten zo langdurig als in de gehandicaptensector. Dat blijkt vaak van grote waarde, maar er kleven ook risico’s aan. Hoe houd je langdurige relaties tussen begeleiding, cliënten en verwanten gezond?

Achtergrond: Veelkoppig monster
Toeval bepaalt voor een deel waar een lvg’er hulp vraagt en er zijn wachtlijsten voor behandeling. Er moet meer samenhang komen tussen de verschillende aanbieders van ondersteuning aan lvg-cliënten, vindt kwartiermaker Leo van Beek.

Achtergrond: Klein zijn als kracht
Vijftien kleinere gehandicaptenzorgorganisaties hebben zich verenigd. Ze willen de eigen identiteit behouden, maar Alliantie M3 moet zorgen voor de gezamenlijke stem naar buiten. ‘Er gaat actie komen’, zegt voorzitter Gert Daggers.

Achtergrond: Goed genoeg
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen als ouders goed genoeg functioneren mits ze voldoende ondersteuning krijgen. Steeds meer instellingen maken daarom werk van de opvang van deze ouders en hun kinderen. ‘Maar het aanbod is nog mager.’