Achtergrond

Mensen met verstandelijke beperking hebben veel eerder kans op aderverkalking

25 juni 2013

Huisartsen moeten veel alerter zijn op aderverkalking en risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij mensen met een verstandelijke beperking. Deze patiënten zouden vanaf hun veertigste regelmatig een medische check-up moeten krijgen.

Dat zegt hoogleraar geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking Heleen Evenhuis van Erasmus Medisch Centrum naar aanleiding van een onderzoek van artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG’s) in opleiding. De studenten ontdekten dat een op de twaalf mensen met een verstandelijke beperking tussen de veertig en zestig jaar al last heeft van atherosclerose, ook wel aderverkalking genoemd.

Hartaanval
Atherosclerose is een voorspeller van een beroerte of hartaanval. Het is voor het eerst dat deze vaatziekte bij zo’n jonge groep mensen is ontdekt. De AVG-artsen Ilse Zaal-Schuller, Annelies Goorhuis, Aisha Sinot en Ilona Claassen kregen voor hun onderzoek het predicaat beste AVG-leeronderzoek van het jaar. Ze kregen de prijs vanwege het grote belang van hun onderzoek voor de (internationale) praktijk en vanwege de zorgvuldige diagnostiek.

De diagnose werd gesteld met de enkel-arm index. Door de bloeddruk te meten van zowel de enkel als de arm en het verschil daartussen te berekenen, kan een verhoogde bloeddruk in het been worden gevonden. Dat is een indicatie voor vernauwde vaten. ‘Wij willen artsen adviseren om deze methode te gebruiken naast de gebruikelijke bloeddrukmeting en onderzoek naar een verhoogd cholesterol, verhoogd bloedsuiker en overgewicht’, stellen de artsen en Evenhuis. ‘En we willen dat artsen daar veel eerder mee beginnen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat veertigers evenveel problemen met hun vaten hebben als vijftigers.’

Hoe het komt dat mensen met een beperking vaker atherosclerose krijgen is recent onderzocht binnen de GOUD-studie. Mensen met een verstandelijke beperking bewegen heel weinig, met een hoog bloedsuiker en cholesterol tot gevolg. Daarnaast worden massaal antipsychotica voorgeschreven tegen gedragsstoornissen, terwijl wetenschappelijk niet is vastgesteld dat ze daarvoor werken. Wel leiden de medicijnen tot obesitas en hoog bloedsuiker en cholesterol.