Nieuws

Risico hart- en vaatziekten onder ouderen met verstandelijke beperking onderzocht

14 oktober 2014

Channa de Winter, arts verstandelijk gehandicapten (AVG) bij Reinaerde, promoveerde op 8 oktober aan de Erasmus Universiteit op haar onderzoek naar cardiovasculaire risicofactoren bij ouderen met een verstandelijke beperking. Voor het eerst werd aangetoond dat ouderen met een verstandelijke beperking vaker obesitas en diabetes hebben. Daarmee lopen zij meer risico op hart- en vaatziekten.

rood hart en stethoscoop

Reinaerde-bestuurder Ella van Lingen: “We vinden het belangrijk dat medewerkers het beste uit zichzelf halen en dat we een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek leveren. Samen met collega’s en management ben ik trots op Channa, die met dit onderzoek haar bijdrage levert aan verdergaande goede zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij feliciteren Channa en haar familie van harte!”

Het onderzoek maakt onderdeel uit van het grote gezondheidsonderzoek GOUD van het Erasmus Medisch Centrum onder ouderen met een verstandelijke beperking.

Ouder: meer hart en vaatziekten

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. Daardoor lopen zij steeds meer risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Sommige mensen hebben al van jongs af aan aangeboren hartafwijkingen. Maar ook hart- en vaatziekten door aderverkalking komen steeds meer voor. Inmiddels komen een hartinfarct en beroerte even vaak voor als bij de gemiddelde Nederlander. Misschien zelfs wel vaker dan we denken. Hartinfarcten worden namelijk niet altijd herkend door artsen en anderen omdat mensen met een verstandelijke beperking hun klachten niet of anders aangeven.

Tot nu toe was er geen onderzoek naar de risicofactoren voor hart- en vaatziekten en ook werd er weinig aan preventie gedaan. Daarom is onderzoek gedaan naar cardiovasculaire risicofactoren en aderverkalking bij 1050 ouderen met een verstandelijke beperking. Uit het onderzoek blijkt dat ouderen met een verstandelijke beperking vaker obesitas en diabetes hebben. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Ook vaker aderverkalking in benen

Aderverkalking in de benen (perifeer arterieel vaatlijden) kan een eerste uiting zijn van aderverkalking in het lichaam en geeft aan dat er een verhoogd risico is op een volgende hart- of vaatziekte, zoals hartinfarct of beroerte. Ook kan het pijnklachten in de benen geven. Ook aderverkalking in de benen komt bij ouderen met een verstandelijke beperking vaker voor dan bij de gemiddelde Nederlander in dezelfde leeftijd.

Risico’s weinig vastgesteld

In meer dan de helft van de gevallen waren een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes en het metaboolsyndroom niet vastgesteld voorafgaande aan de studie. Aderverkalking werd vaak pas bij de studie voor het eerst ontdekt. Dit komt niet alleen door het anders uiten van klachten, maar ook omdat deze mensen niet zelf met vragen naar de huisarts zullen gaan en langetermijnrisico's niet overzien.

Zelfstandig wonen risico

Vooral mensen met een lichtere verstandelijke beperking, die zelfstandiger wonen en meer zelf doen lopen risico op obesitas, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes en het zogenoemde “metaboolsyndroom”. Ook blijkt dat mensen met diabetes vaker last hebben van angstklachten.

Bewegen, gezond dieet, juiste medicijnen

Het onderzoek laat zien dat actief preventief beleid voeren bij mensen met een verstandelijke beperking bijdraagt aan verminderen van risico’s. Daarbij moet worden gedacht aan een leefstijlinterventie, waarbij zowel de lichaamsbeweging wordt bevorderd als een educatief programma over een gezond dieet en gezonde leefstijl.