Nieuwe woonvoorzieningen waar mensen met multiproblematiek langdurig kunnen blijven wonen
Zorgaanbieders en financiers ontwikkelen een voorziening voor wonen met beveiliging, waar mensen voor langere tijd terecht kunnen. Het doel is om een verblijfsvoorziening te realiseren voor mensen met multiproblematiek, waaronder psychiatrische problematiek, een licht verstandelijke beperking (LVB), verslaving en agressief gedrag. Naast deze multiproblematiek an sich zorgt de complexiteit van problematiek ervoor dat deze mensen voortdurend worden verplaatst tussen verschillende klinieken, waardoor zij frequent moeten verhuizen.

Aanleiding
Significant heeft in 2023 onderzoek gedaan naar een woonvoorziening met beveiliging voor mensen die momenteel nergens voor langere tijd (zo lang als nodig) terechtkunnen. De aanleiding was het hardnekkige vraagstuk rondom de problematische plaatsing van een beperkte groep mensen. Voor deze doelgroep wordt momenteel veel tijd geïnvesteerd in het realiseren van (tijdelijke) maatwerkoplossingen per casus.
Wat is er nodig?
Het doel is om een verblijfsvoorziening te realiseren voor mensen met multiproblematiek, waaronder psychiatrische problematiek, een licht verstandelijke beperking (LVB), verslaving en agressief gedrag. Naast deze multiproblematiek an sich zorgt de complexiteit van problematiek ervoor dat deze mensen voortdurend worden verplaatst tussen verschillende klinieken, waardoor zij frequent moeten verhuizen.
In de nieuwe voorzieningen is de zorgaanpak maatwerk, gericht op voorspelbaarheid en stabiliteit. Uiteindelijk dient een capaciteit van zestig plaatsen gerealiseerd te worden, met een initiële capaciteit van dertig plaatsen eind 2026. Flexibiliteit per locatie is gewenst, zonder uitsluitingscriteria.
Een gecontroleerde, veilige setting (vergelijkbaar met beveiligingsniveau 2-3) is noodzakelijk. Voorlopig onder de werknaam Langdurig Klinisch beveiligd Verblijf/Wonen (LKV/W). Binnen de LKV/W-voorzieningen mogen mensen zijn wie ze zijn. Relationele veiligheid en een huiselijke sfeer zijn belangrijk, volgens het "healing environment"-principe. Daarnaast dient er een gepersonaliseerd zorgprogramma te worden aangeboden, inclusief een gevarieerd dagprogramma en medische zorg.
Potentiële aanbieders
Op dit moment is er geen organisatie die het zorgaanbod LKV/W aanbiedt. Naar verwachting zullen slechts een beperkt aantal organisaties in staat zijn om LKV/W als zorgvorm te realiseren, vanwege de complexiteit van de doelgroep, huisvestingsproblematiek en de krapte op de arbeidsmarkt. Het is daarom van groot belang om aanbieders te stimuleren hierover na te denken.
In deze fase willen we potentiële aanbieders enthousiasmeren voor LKV/W en hen uitnodigen om een voorstel te doen voor de realisatie van dit zorgaanbod. De landelijke projectleider wil samen met het zorgkantoor van de betreffende regio een afspraak maken met potentiële aanbieders om een presentatie te geven over LKV/W. Tijdens deze presentatie wordt uitleg gegeven over de behoefte aan een voorziening, het zorgmilieu en de bekostiging.
Webinar
Op 15 mei wordt van 16.00 tot 17.00 uur een webinar georganiseerd waarin een brede groep geïnteresseerden en stakeholders uitleg krijgt over de voortgang van het project. U kunt u inschrijven voor het webinar.
Zorginkoop
De zorgkantoren publiceren op 1 juni het zorginkoopbeleid voor de langdurige zorg (Wlz). Hierin komt een toelichting over hoe zorgkantoren LKV/W willen inkopen. Zorgkantoren beschrijven hierin zowel zorginhoudelijke criteria als de wijze van bekostiging en de manier waarop zorgaanbieders hun plannen aan het zorgkantoor kenbaar kunnen maken.
Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met: Edo de Vries, Landelijk projectleider LKV/W, edo.de.vries@salus-partner.nl