Achtergrond

Samen aan de slag met IKKies Z11

17 december 2015

Dankzij de app IKKies Z11 kunnen mensen met een verstandelijke beperking zelf een spelletje spelen op de iPad. In de praktijk doen zij dit vaak samen.

Khaled Tahsoui (18) en Ans Buurman (52) doen een spelletje op hun iPad. Khaled helpt Ans de juiste ‘knoppen’ te vinden. Ze doen mee aan de pilot IKKies Z11. Met dit programma van Noxqs kunnen alle deelnemers, ongeacht hun beperking zelf een touchscreen bedienen. De instellingen kunnen door ouders en begeleiders individueel en op maat aangepast worden.
Khaled en Ans wonen op een locatie van Driestroom in Arnhem. Begeleidster Iris van Looij is nauw betrokken bij de implementatie van deze app. Ze ziet veel voordelen. ‘Het is fijn voor de cliënten dat ze nu zelf spelletjes kunnen spelen of foto’s en filmpjes bekijken. Voor de begeleiding is het prettig dat de andere cliënten zich even kunnen vermaken, terwijl zij iemand moeten verschonen of verzorgen. Voor iedereen fijn dus.’

De app is ontwikkeld voor individueel vermaak, maar in de praktijk wordt er veel samen gespeeld. De familieleden van bewoners van andere groepen hopen dat het programma ook voor hen beschikbaar komt.