Achtergrond

Verzuimcijfers derde kwartaal 2021 op 7,33 procent

Leestijd: 2 minuten
03 november 2021

De verzuimcijfers over het derde kwartaal van 2021 zijn bekend. We zien wederom een stijging ten opzichte van een jaar terug.
Het verzuimpercentage zorgbreed over het derde kwartaal van 2021 komt uit op 6,55%. In de gehandicaptenzorg is dat 7,33 %
Met name het langdurige verzuim neemt toe.

fwg

Wat valt op:

  • Zorgbreed stijgt het verzuim ten opzichte van vorig jaar. Zelfs traditioneel laag scorende branche als de GGZ volgt nu dezelfde stijgende trend als de andere zorgbranches.
  • Het verzuim in de branche over het voortschrijdend jaar 2020-4 t/m 2021-3 is 7,33%. Ten opzichte van vorig jaar is het verzuim met 0,48 procentpunt gestegen.
  • In alle leeftijdsklassen zien we ten opzichte van vorig jaar een stijging van het verzuim
  • De meldingsfrequentie over het voortschrijdend jaar 2020-4 t/m 2021-3 is 0,90. Dat is in de GHZ (nagenoeg) gelijk aan één jaar geleden. Terwijl de gemiddelde meldingsfrequentie in alle zorgbranches daalt.

Waarom loopt de GHZ uit de pas?

De oorzaak van de stijging van het totale verzuim zien we terug in duurklasse 92 t/m 365 dagen. Waarin het verzuim flink is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit is zorgelijk: het laat zien dat de GHZ flink overbelast is (en verder overbelast raakt, zie reden 2 hieronder).

De GHZ is een relatief kleine branche waarin veel 167.000 van de 187.000 medewerkers in cliëntgebonden functies werkt. Dus 89%. Een hoger ziekteverzuim slaat daarom meteen terug op de kwaliteit van zorg en vraagt meteen een enorm beroep op de solidariteit van de zorgprofessionals om toch die kwaliteit van zorg te kunnen leveren. De gehandicaptenzorg kan niet afgeschaald worden.

Deze vicieuze cirkel is niet zomaar doorbroken

Verwachting is dat de GHZ (zowel zorgprofessionals als de mensen met een beperking die van hun inzet gebruik maken) nog een extra dreun krijgen van de griepgolf die nu over het land raast. Met name punt 2 zal hier (in negatieve zin) een versterkend effect hebben.

Kijk voor meer details in de bijlage.

Maarten Hüttner
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maarten Hüttner

Deze pagina is een onderdeel van: