Achtergrond

Vijftig tinten grijs in de zorg

26 maart 2014

Lekker een dagje op kantoor. Je mails wegwerken, even de rapportage schrijven en de maaltijden voor de komende week alvast aanvragen. En nu je toch bezig bent kan je ook wel dat ondersteuningsplan bijwerken.

Je installeert je achter het knusse bureau met een kopje koffie en een koekje. Je wil net beginnen, staat er ineens een cliënt bij het kantoor. Of je even wil helpen met de wasmachine, hij weet niet meer hoe het ook alweer precies zat. Zucht, daar gaat je rustige kantoordag. Zo kom je ook nooit aan het werk toe.

De situatie hierboven zal in het echt niet zo vaak voorkomen. Sollicitanten die aangeven dat ze vooral geïnteresseerd zijn in de administratieve taken van het vak, zullen waarschijnlijk niet geschikt bevonden worden. Toch ervaren medewerkers al jaren een toenemende bureaucratie, het kantoorwerk is een zeer belangrijk onderdeel van het werk geworden.

Nu is die bureaucratie er niet om mensen te pesten. Sterker nog, de vele regels en procedures zijn soms hartstikke nodig. Ze geven duidelijkheid en maken de wereld overzichtelijk. Door rood rijden? Dat mag niet en er staat een boete op, zonder uitzondering. In het verkeer is het nogal zwart-wit. Je overtreedt een regel en daar staat een bekeuring op. In de zorg is het vaak niet zo zwart-wit. Er zijn waarschijnlijk meer tinten grijs dan in een gemiddeld boek van E.L. James beschreven worden. Vooral rond het omgaan met onvrijwillige zorg. De regel is ‘nee’, maar er zit zeker ook een ‘tenzij’ kant aan. Waar de ‘nee’ lekker zwart-wit is, is de ‘tenzij’ een grijs gebied. Het betekent dat je niet onder de onvrijwillige zorg uitkomt, maar biedt verder alleen kaders om het ‘tenzij’ goed in te vullen.

Dat maakt het er niet eenvoudiger op. Steeds weer zoeken naar de juiste invulling voor een specifieke situatie. Steeds weer een andere uitkomst. Tegelijkertijd maakt dat het werken in deze sector ook zo boeiend. Want iedereen wil graag de beste ondersteuning aan cliënten kunnen bieden en weet dat dit maatwerk is. Het is zeker niet eenvoudig, het vraagt de professionaliteit van medewerkers om de juiste tinten grijs te vinden. En zeg nou zelf, een wereld die uit verschillende tinten grijs bestaat is nog altijd kleurrijker dan een wereld die alleen zwart-wit is.