Nieuws

Inspirerende netwerkbijeenkomst voor HR-professionals

15 november 2016

Anders kijken! Dat hebben zo’n 70 HR-professionals uit onze branche met elkaar gedaan tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van VGN.

Op een luchtige, interactieve en humoristische wijze heeft cabaretier en filosoof Paul Smit uitgelegd waartoe ons brein wel en niet toe in staat is:

- Mensen houden niet van veranderingen en dat komt door ons ego en onze conditionering. Bijzonder om te zien hoe we ons in het dagelijks leven laten leiden door het ego en onze conditionering.

- Het veranderen van belemmerende gedragspatronen. Maar liefst 95% van ons gedrag is onbewust! Om een gedragspatroon te veranderen, moeten we ons eerst bewust worden van dit patroon.

- Een mens analyseert, observeert en oordeelt. Hoe wij de wereld zien is niet altijd zoals de wereld ook werkelijk is.

- We gebruiken niet altijd ons functioneel verstand, maar worden voortdurend dwars gezeten door ons piekerverstand, de Muppets die in ons hoofd zitten en alleen maar denken in moeilijkheden.

- Ons brein is briljanter dan wij zelf denken. Maar wat kan je dan in de praktijk met die wetenschap? En wat hebben testosteron, dopamine en serotonine zonder dat we daar invloed op hebben voor effect op ons gedrag?

- Voorbeeldgedrag is bepalend binnen een organisatie. Sinds kort weten we dat wij mensen spiegelneuronen hebben. We nemen automatisch elkaars gedrag over; helaas niet alleen het positieve gedrag.

Actuele HR-thema’s
Vervolgens zijn we in drie korte en prikkelende presentaties de inhoud ingedoken. Thema’s die zeer actueel zijn voor onze branche. Over de toekomst (is deze er wel) van onze organisaties,  opleiden en ontwikkelen (we lopen jaren achter) van medewerkers en over hoe technologische ontwikkelingen van invloed zijn op cliënten, maar daarmee ook op personeel (en dus ook op HR).

De presentaties kunt u onderaan dit artikel downloaden.

World Café
Deze onderwerpen vormden de aanleiding om met elkaar in dialoog te gaan in de vorm van het World Café. In 3 ronden van 20 minuten hebben de deelnemers alle belangrijke zaken over deze onderwerpen op tafelkleden geschreven (hoe gaat het nu, wat kan beter en wat ga jij morgen doen?).

Belangrijkste uitkomst: iedereen is met elkaar in gesprek geweest over boeiende en actuele HR-thema. En, er staan mooie ideeën/wensen/dilemma’s op de tafelkleden. Een beknopte uitwerking van de tafelkleden vindt u in de laatste bijlage onder dit artikel.

Deze pagina is een onderdeel van: