Achtergrond

Vocal Match: samen zingen, samen groeien

20 oktober 2023

Wat is het eerste dat je moet doen als je een koor dirigeert? Juist, je moet de pianist een teken geven dat ze kan beginnen. Hoe doe je dat?, vraagt dirigent Manon Arnold aan Emmely van Zon, een van de 25 koorleden. Ze heeft haar gevraagd om naar voren te komen om een nummer te dirigeren.

Vocal Match
Emmely dirigeert

Emmely staat op de verhoging, lacht verlegen maar laat haar handen naar links en rechts uitwaaieren, alsof ze een klavier bespeelt. De pianist zet in, na twee maten volgt het koor en zingt op de melodie van Mack the Knife: ‘Nog heel even, is het zomer.’ Houd je handen maar iets hoger, zegt Manon tegen Emily en duwt haar arm zachtjes omhoog: ‘Heel goed.’

Een muzikale samenkomst

We zijn op een repetitie van Vocal Match, een koor van mensen met en zonder beperking in Oldebroek en hier helpen de mensen elkaar. Als er een muziekstandaard moet worden opgezet, als iemand een pepermuntje nodig heeft, of als iemand iets speciaals mag doen. Emmely is hier samen met haar vroegere begeleidster, bij wie ze vooraf heeft gegeten. Dat doen ze iedere woensdag, het is hun ‘vrouwendagje’.

Het ontstaan van Vocal Match

Hoe het allemaal precies begonnen is weet niemand meer. Eerst was er een koor voor mensen met en zonder beperkingen in Harderwijk. De muzikaal leider daarvan vertrok en richtte in Oldebroek een nieuw koor op. Sommige koorleden krijgen in het dagelijks leven begeleiding van een zorgorganisatie, maar het koor heeft er verder geen band mee. Eén van de twee voorzitters, Reina Vlijm, zocht zes jaar geleden gewoon een koor dat niet christelijk is, al worden er wel ook christelijke liederen gezongen.

Voor het gemak hebben de verschillende partijen in de mappen een apart kleurtje gekregen en voor acht leden worden de Engelstalige partijen fonetisch uitgeschreven. Die mappen worden in de zomervakanties op orde gebracht, een klusje voor het bestuur. Voor de gast is er ook een map, want het is gebruikelijk dat gasten meezingen. ‘Dat deed de burgemeester ook’, zegt één van de koorleden. ‘Ze heeft over ons geschreven in haar column.’

Meezingen

We doen ons best om mee te zingen met We are the world, You raise me up en Dank je voor de liedjes, een vertaling van Abba. Manon let erop dat de l van Lord goed wordt uitgesproken in Hallelujah, net als de middenklinker in light, met spanning op de lippen. ‘Doe alsof je een snor hebt staan’, zegt ze. Het koor schiet in de lach en iedereen laat elkaar zien hoe ze dat doen.

Dan mogen er nog een man en een vrouw naar voren komen, om solo te zingen in Wings of gold. De vrouw, Marloes Kievit, doet haar best maar zingt zachtjes. ‘Mag ik even met je werken?’, vraagt Manon. ‘Je hebt een mooie stem, maar er mag iets meer spanning op. Zullen we doen wie het hardst kan zingen? Even later vult een prachtige sopraanstem de ruimte.

Nieuwe leden gezocht

Vocal Match kan nog nieuwe leden gebruiken, dus heb je wel of geen beperking en woon je in de buurt van Oldebroek? Laat van je horen. Repetities zijn op woensdagavond in Kulturhus De Talter.

Meer informatie over Vocal Match.

Dit artikel komt uit de vierde editie van 2023 van Markant, het tijdschrift van de VGN. 

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning