Achtergrond

We doen het sámen

05 april 2023

Het is soms makkelijker om vooruit te kijken, dan om terug te kijken. Dat geldt op dit moment ook zeker voor mij, want ik trad pas in oktober van 2022 aan als directeur van de VGN. Gelukkig is de VGN veel méér dan alleen haar directeur. Samen met bestuurders en bureau blikken we in dit jaarverslag terug. Omdat het goed is om af en toe te reflecteren, op een rij te zetten wat er speelt, en wat we allemaal gedaan hebben. En vooral: omdat het kan helpen de koers voor de toekomst uit te zetten.

Theo van Uum
Theo van Uum. Foto gemaakt door Aleid Denier van der Gon

Van crisis naar crisis

Het afgelopen jaar lijkt op het eerste gezicht vooral een jaar waarin we van de ene crisis in de andere rolden. Als vereniging, als branche én als land. We zouden het bijna vergeten, maar op 1 januari speelde corona nog de hoofdrol - we zaten zelfs nog in een harde lockdown. Daarna ging het snel de goede kant op met de pandemie, maar de inflatie en de energiecrisis volgden ook al snel. Het ziekteverzuim en de inzet van  personeel niet in loondienst bleven hoog. De financiële resultaten bij veel leden kwamen onder druk te staan. Uitdagingen genoeg dus, terwijl het elastiek bij veel van onze leden al flink uitgerekt was.

Veerkracht en sprongkracht richting de toekomst

Met een mix van bezorgdheid en vertrouwen kijk ik naar 2023. Bezorgdheid vanwege de donkere financiële wolken die zich aftekenen. En vertrouwen omdat ik de afgelopen maanden met eigen ogen gezien heb hoeveel veerkracht er in onze vereniging te vinden is. En hoe creatief er met uitdagingen omgegaan wordt. Op heel veel plekken worden kleine, maar waardevolle stappen gezet. Samen kunnen die uiteindelijk voor een grote verandering zorgen. Namelijk: het waarmaken van onze Visie 2030.

Dat vraagt naast veerkracht ook sprongkracht. Dat is het vermogen om niet alleen te theoretiseren, maar ook daadwerkelijk anders te gaan werken. Dat begint met kleine stapjes. Groot denken, klein doen, noemen we dat. Als VGN zijn wij er om onze leden daarbij te helpen. En toen ik voor het eerst binnenkwam in ons verbouwde pand, wist ik: daar zijn we klaar voor.

Een warm welkom voor iedereen

Meteen bij de entree vind je een wand met de logo’s van al onze leden. Zo worden we er iedere dag aan herinnerd wie we zijn. En direct daarna kom je in een grote, open en transparante ruimte. Daar is iedereen welkom, en blijkbaar voelt ook iedereen zich welkom. We krijgen er veel mensen van buiten over de vloer, om met ons te sparren en te overleggen, of omdat het een fijne plek is voor hun eigen activiteiten. Van de LFB tot maatschappelijke partners en kwaliteitsmedewerkers van leden – ze weten ons te vinden. Daarmee is het pand niet alleen super praktisch, maar ook een mooi symbool voor onze vereniging, en hoe we ons verhouden tot de maatschappij. We doen het sámen.

Meer lezen

Dit artikel is een onderdeel van het jaarverslag van de VGN over het jaar 2022.