Achtergrond

Wim Muilenburg: ‘Geef iedere cliënt een buddy’

12 februari 2013

Iedere cliënt zou naast een begeleider een buddy moeten hebben. Deze vrijwilliger helpt hem om goede dienstverlening te krijgen. Dat zegt bestuurder Wim Muilenburg van zorgorganisatie Driestroom in de vierde editie van Wmo inzicht, het e-zine dat brancheorganisatie VGN uitbrengt over de transitie van onderdelen van de AWBZ naar gemeenten.

Bij Driestroom maakt het buddy-systeem deel uit van de aanpak die ertoe moet leiden dat de ondersteuning echt uitgaat van de wensen en mogelijkheden van cliënten. Volgens Muilenburg gebeurt dat nog lang niet overal: ‘Het staat wel overal op papier, maar het gedrag van de begeleiding loopt in het algemeen daarmee nog niet parallel.’ Ook Driestroom zelf kan er volgens hem nog een ‘enorme stap’ in maken.

Volgens Muilenburg biedt de Wmo meer mogelijkheden om ondersteuning van burgers te laten aansluiten op de eigen kracht van cliënten, dan de AWBZ: ‘Nu geeft het zorgkantoor het geld en let op de kwaliteit, maar kan in feite niet veel doen. In de nieuwe situatie kunnen beleidsambtenaren van de gemeente veel meer letten op de wijze waarop de dienstverlening aan hun burgers plaatsvindt. Verder kan er ook veel gebeuren als gemeenten dat buddysysteem als eis opleggen.’

Het e-zine Wmo inzicht is te lezen via www.vgn.nl/Wmo_inzicht/nr4_februari_2013.pdf

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning