Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
245 artikelen voor 'Arbeidszaken'
-
Paula van Driesten (ZonMw): ‘Tacit knowledge (impliciete kennis) speelt een cruciale rol in de zorg’
De sleutel in het aanpakken van personeelstekort en tijdgebrek in de zorg, ligt niet alleen in innovaties, maar ook in kennis over gedrag, schrijft Paula van Driesten. Een ervaring met Nora die niet in de taxi wil stappen maakt het belangt duidelijk van tacit knowledge. ‘De begeleiding van mensen die afhankelijk van ons zijn wordt hierdoor ‘makkelijker’.’
-
Boek ‘Artsen die moorden’ vult donkere leemte in de geschiedschrijving van WOII
De aandacht voor de behandeling van mensen met een psychische stoornis of handicap tijdens de Duitse bezetting neemt al jaren toe. De aanleiding schuilt in de beruchte manier waarop nazi-Duitsland met deze kwetsbare groep omsprong. In het onlangs verschenen boek 'Artsen die moorden, De geplande massamoord op mensen met een psychische stoornis of handicap door nazi-Duitsland' stellen auteurs dr. Hans Kröber en prof. dr. Xavier Moonen dit zwarte hoofdstuk uit de Duitse psychiatriegeschiedenis op een indringende manier centraal.
-
Onderzoek voor betere gehandicaptenzorg: vijf vragen aan onderzoekers
In deze reeks vertellen professionals hoe zij hun onderzoekskennis en -vaardigheden inzetten om de kwaliteit van leven van mensen met een beperking te verbeteren. Zij hebben uiteenlopende functies, en hebben allemaal deelgenomen aan de VGN-masterclass over wetenschappelijk onderzoek. Met hun academische vaardigheden zorgen ze voor een nieuwe impuls in de gehandicaptenzorg. Nu aan het woord: Anita Faber-Olsman en Anne Versluis.
-
Technologie biedt een extra zorgzintuig
Hoe kan de inzet van technologie nieuwe perspectieven bieden in complexe zorgsituaties en positief bijdragen aan kwaliteit van leven van cliënten? CCE-coördinator Leo van Mil schreef er onderstaande blog over, naar aanleiding van de nieuwste aflevering van de CCE-podcast ExpertTales, ditmaal over technologie in de zorg.
-
Boris van der Ham: 'Bouw geen huis zonder voordeur'
'Ik raak hier echt gefrustreerd van!' En die frustratie was duidelijk hoorbaar in de stem van Wieke Paulusma (D66). Zij verwoordde tijdens het commissiedebat over de Wlz exact wat meerdere aanwezige Kamerleden voelden. Frustratie over het feit dat staatssecretaris Maeijer meermaals geen antwoord kon geven op vragen en doorverwees naar andere bewindspersonen. Ook Harmen Krul (CDA) en Sarah Dobbe (SP) stoorden zich aan het verwijzen naar een andere minister. Harry Bevers (VVD) verzuchtte dat er toch enige politieke sensitiviteit van het kabinet verwacht mag worden. Deze frustratie voel ik ook.
-
De rol van Gewoon Bijzonder in bijzondere tijden
Wat kan een onderzoeksprogramma bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met een beperking, in tijden van spanningen in de politiek, bezuinigingen, en krapte op de arbeidsmarkt?, vraagt de voorzitter van het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder, Theo Maas, zich af.
-
Doe jij nog waarvoor je bent opgeleid?
Nog steeds domineert het diploma-denken de arbeidsmarkt, ook in de gehandicaptenzorg. Zonder passend papiertje gaan voor mensen die veel ervaring en vaardigheden in hun rugzak hebben veel te weinig deuren open. Skills staan niet op een officieel papiertje en dat belemmert veel loopbanen. Een treurige verstopping.
-
Zet de inclusieve arbeidsmarkt centraal
Deze week debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de Banenafspraak en de quotumregeling voor mensen met een arbeidsbeperking’. In deze wet is afgesproken dat de overheid en bedrijven 125.000 extra banen creëren voor mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdien. Dat klinkt goed! Toch?