Artikelen

Resultaten

12 artikelen voor 'Jeugd'

  • Vakmanschap in de praktijk: ‘Ik voel geen roeping, maar beroeping. Dit is een vák’

    Luka Doppen werkt als woonbegeleider bij Estinea. Ze begeleidt mensen die ernstig meervoudig beperkt zijn, maar ook mensen met een licht verstandelijke beperking, die zelfredzamer zijn. Met of zonder gedragsproblematiek. Haar grote missie: ondersteuning bieden die in staat stelt om in alle opzichten te kunnen meedoen in de samenleving. Om zo veel mogelijk uit het leven te halen.

    Luka Doppen en Linda
  • Vakmanschap in de praktijk: ‘Ik wil altijd uitstralen dat ik een veilige haven ben’

    Randy Timmers is bij zorgaanbieder Middin leidinggevende op een groep van mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen. Zijn taken: personeelsbeleid voeren, maar ook als volwaardig collega in het team een voorbeeld zijn op de vloer, vaak in de rol van coach. Het vinden van een balans tussen die taken is de rode draad in een gesprek over vakmanschap.

    Randy Timmers
  • ‘Dit werk biedt zoveel kansen en uitdagingen’

    Hanneke Lugtenberg is teamleider bij Stichting Pim in het Brabantse Dorst. Hier wonen 16 jongvolwassenen met een ernstig meervoudige beperking of een verstandelijke beperking, verspreid over twee woningen. Van de dagbesteding op deze locatie wordt door 24 jongvolwassenen gebruik gemaakt. Hanneke werkte eerder in de woningen, maar houdt zich nu vooral bezig met de dagbesteding. Stichting Pim is een kleine organisatie, waar teamleiders de helft van hun tijd besteden aan leidinggevende taken en de andere helft van de tijd gewoon meewerken in de zorg.

    Foto Hanneke Lugtenberg
  • Yorick de Lange: ‘Bescheidenheid helpt niet. Niet in de topsport én niet in de zorg’

    Yorick de Lange coachte en trainde jarenlang topsporters en sportteams, van skiërs tot taekwondoka’s en padelspelers. De lessen en ervaringen die hij daarbij opdeed, gebruikt hij nu in praktische trainingen bij organisaties die op zoek zijn naar blijvende verbetering. Ook in de zorg. Hij herkent veel van de inzichten die de VGN ophaalde met het traject Topsport & Complexe Zorg. En hij pleit voor actie.

    Yorick de Lange in actie tijdens een taekwondo wedstrijd
  • Nico Leerlooijer: ‘Werkgeluk begint niet met gezelligheid, maar met focus op de cliënt’

    Nico Leerlooijer was zeven jaar lid van het Korps Mariniers. Dat is fysiek en mentaal topsport. Nico leerde er dat alles begint met focus en de wíl om te doen wat je moet doen. Die les gebruikt hij nog in zijn werk, bijvoorbeeld bij het Centrum voor Consultatie en Expertise. Wat hij ook meenam uit zijn tijd bij defensie: wees niet te bang om richting te geven.

    Nico Leerlooijer als marinier
  • Patrick van Zundert: ‘Nu ga ik met mijn zorgcollega’s op een soort trainingskamp – dat werkt!’

    Patrick van Zundert is oud-profvoetballer, nu werkt hij als persoonlijk begeleider bij Prisma. Drie lessen uit de topsport neemt hij zeker mee in zijn werk: spreek elkaar wat directer aan, zorg dat de spullen goed voor elkaar zijn, en train samen specifieke vaardigheden. ‘Daardoor sta je steviger, en heb je meer vertrouwen in elkaar.’

    Patrick in actie bij Willem II
  • Marcel Versteeg: ‘Als de chemie er niet is, moet een teamleider durven loslaten’

    Marcel Versteeg ontdekte bij toeval dat hij talent had voor hardlopen. Na een gestage topsportcarrière stond hij in de Olympische finale op de 5.000 meter. Nu werkt hij als begeleider in de complexe zorg bij Bartiméus. ‘Voor mij begint alles met bewegen.’

    Marcel Versteeg als hardloper
  • Cindy Hendriks: ‘Ontwikkelen lukt niet, als je altijd op safe speelt’

    Cindy Hendriks zwom jarenlang op topniveau. Daarnaast studeerde ze en werkte ze altijd al in de zorg. Inmiddels is ze gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo. Cindy wil iedereen in de complexe zorg meegeven: stap wat vaker uit je comfortzone, en durf je kwetsbaar op te stellen. Daar word je sterker van. En uiteindelijk lever je er ook betere zorg door.

    Cindy Franke aan het zwemmen