Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
352 artikelen voor 'Jeugd'
-
VGN deelt input verkiezingsprogramma’s: 'Iedereen doet mee!'
Mensen met een beperking hebben het recht net als ieder ander mee te doen in de samenleving. In Nederland is dat nog steeds niet goed geregeld. De VGN stuurt daarom een pamflet met bouwstenen voor de nieuwe verkiezingsprogramma’s aan alle partijen die in oktober meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. We doen concrete aanbevelingen voor toekomstig beleid. Want gehandicaptenzorg is geen luxe. Meedoen is geen extraatje. Dit is voor miljoenen Nederlanders cruciaal.
-
Jeugdbranches: 'Problemen aanpakken, geen uitstel door val kabinet'
De VGN roept, samen met Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse ggz, de landelijke politiek op om leiderschap te tonen en de problemen in de jeugdzorg aan te pakken, in plaats van door te schuiven. Dat staat in de brief die de jeugdbranches in de aanloop naar het commissiedebat jeugdbeleid en jeugdbescherming op 19 juni 2025 aan de Tweede Kamer stuurden. Veranderingen zijn hard nodig, maar dreigen met de val van het kabinet stil te komen vallen.
-
OplossingenLab Zorg in Onderwijstijd 2025: Duurzaam samenwerken
Op 7 april kwamen uit het hele land weer ruim honderd mensen naar Utrecht om deel te nemen aan het Oplossingenlab rond het thema Zorg in Onderwijstijd (ZiO). Dit jaar is het thema duurzaam samenwerken. Over duurzaam samenwerken lees je ook in het eerste deel van het nieuwe magazine van 2025 met de bijdragen uit het OplossingenLab.
-
NSDSK ontwikkelt e-learning ‘Verbinding verbroken!’
Wat zijn de gevolgen van telefoongebruik op de ouder-kindrelatie en de taalontwikkeling van jonge kinderen? In deze e-learning van tien minuten krijgen professionals praktische adviezen om met ouders hierover in gesprek te gaan. De e-learning werd ontwikkeld door de NSDSK in samenwerking met ervaringsdeskundigen en professionals uit het werkveld. Met de adviezen uit de e-learning kunnen professionals meteen aan de slag.
-
Voorjaarsnota: bezuinigingen gaan door
De bezuinigingen op de gehandicaptenzorg worden doorgezet, de bezuinigingen op jeugdhulp worden slechts uitgesteld en maatregelen om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken blijven uit. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland reageert vooral teleurgesteld op de vorige week gepresenteerde Voorjaarsnota. Directeur Theo van Uum: ‘Er wordt volgend jaar 157 miljoen euro bezuinigd op onze sector, terwijl die nu al in zwaar weer verkeert. De jaren daarna lopen deze bezuinigingen nog verder op. Dit is volstrekt onverantwoord’.
-
Standaardisatie van specialistische jeugdhulp
Om de inkoop van specialistische jeugdzorg eenvoudiger te maken, is het landelijke programma Standaardisatie gestart. Gemeenten, zorgaanbieders en professionals krijgen hiermee te maken. Doel: minder papierwerk, meer tijd voor zorg.
-
Tweede Kamer neemt Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg aan
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de ‘Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’. Deze wet maakt het mogelijk om vast te leggen welke jeugdzorgvormen minimaal regionaal ingekocht moeten worden, hoe de regio-indeling eruit ziet en welke eisen er gesteld worden aan de regiovisie op het jeugdhulpaanbod. Verstrekkende wijzigingsvoorstellen die werden ingediend, bijvoorbeeld om subregio’s toe te staan, werden door de Tweede Kamer verworpen. De afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd blijven daarmee intact.
-
Jeugdzorgsector stuurt brandbrief aan kabinet
In een gezamenlijke brandbrief aan het kabinet roepen jeugdzorgaanbieders, professionals en cliëntenorganisaties, de Rijksoverheid en gemeenten op om de discussie over het geld voor de jeugdzorg niet los te zien van de inhoudelijke opdracht. Ze willen dat het kabinet stopt met de geplande bezuinigingen op de jeugdzorg. In plaats daarvan vragen ze om structurele investeringen in de sociaalpedagogische basis, zoals ook staat in het advies van de Deskundigencommissie Van Ark.