Artikelen
Filters
Resultaten
335 artikelen voor 'Jeugd'
-
'Ouders met een lvb zijn in staat hun kinderen op te voeden'
Ouders met een licht verstandelijke beperking zijn in staat om hun kinderen op te voeden, zegt bijzonder hoogleraar Maroesjka van Nieuwenhuijzen. Mits ze preventief worden ondersteund. Dus vraagt ze zich af wat wel werkt en wat juist belemmert. ‘Het stigma speelt een rol.’
-
Oplossingenlabs Zorg in Onderwijstijd 2024: De kracht van integraal werken
Het organiseren en financieren van zorg voor kinderen en jongeren met een complexe ondersteuningsbehoefte in het (speciaal) onderwijs is in de praktijk soms een uitdaging. Daarom worden in 2024 drie Oplossingenlabs gehouden over de organisatie van onderwijs en zorg voor kinderen met een zeer intensieve zorgvraag. Tijdens deze labs staat de kracht van het integraal werken centraal. Op 4 juni kwamen ruim 100 deelnemers naar het tweede Oplossingenlab om nieuwe inzichten op te doen en van elkaar te leren.
-
Koningin Máxima opent Emaus College van s' Heeren loo
Op 19 juni opende koningin Máxima het nieuwe gebouw van het Emaus College in Ermelo. Deze VSO-school biedt een unieke leeromgeving voor tieners van 12 tot 20 jaar met gedrags- en leerproblemen. ’s Heeren Loo Onderwijs vindt dat deze tieners een eerlijke kans verdienen op een plek in de samenleving.
-
Handreiking Suïcidepreventie bij jongeren met een lvb
We weten nog maar weinig over suïcidaliteit bij jongeren met een lvb. Wat we wel weten, is dat suïcidaliteit voorkomt bij deze groep jongeren en dat het erop lijkt dat het hebben van een lvb kwetsbaarder maakt voor suïcidaliteit. Om zorgaanbieders en -professionals vertrouwder te maken met dit thema, is er nu een handreiking.
-
Manifest ‘Jeugdzorg op school’
De VO-raad, PO-raad, Sectorraad GO, Jeugdzorg Nederland, VGN, de Nederlandse ggz, Sociaal Werk Nederland en VOBC hebben samen een manifest over de verbinding tussen zorg en onderwijs aan informateur Plasterk en de onderhandelende partijen gestuurd. Het manifest is ook verstuurd aan de leden van de Vaste Kamercommissies van OCW en VWS.
-
Oproep aan Tweede Kamer: doorgaan met Hervormingsagenda Jeugd, bezuiniging schrappen
Aanbieders van jeugdzorg, jeugdprofessionals en vertegenwoordigers van cliënten, jongeren en naasten - waaronder de VGN - roepen de nieuwe Tweede Kamer op om door te gaan met de Hervormingsagenda Jeugd én om de voorgenomen bezuiniging van 511 miljoen euro voor 2025 te schrappen. “Een structurele oplossing hoort vooral thuis in een nieuw coalitieakkoord, daarom roepen we de Tweede Kamer nu op om deze bezuiniging in ieder geval voor 2025 te schrappen, om onomkeerbare schade aan de sector te voorkomen”, zo schrijven de gezamenlijke jeugdpartijen in hun brief in aanloop naar het begrotingsdebat over jeugdzorg op 29 januari.
-
Handreiking Zak- en kleedgeld in residentiële jeugdhulp
Per 1 januari 2024 treedt de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp in werking. Tegelijkertijd met de inwerkingtreding worden ook wijzingen van kracht van het Besluit Jeugdwet en de Regeling Jeugdwet. De gewijzigde Regeling Jeugdwet bevat niet alleen enkele nadere regels over gesloten jeugdhulp, maar ook regels over het toekennen van zak- en kleedgeld aan kinderen die verblijven in de residentiële jeugdhulp. Deze Handreiking Zak- en kleedgeld geeft een nadere invulling aan deze regels.
-
Jeugdbranches aan informateur: stop dweilen met kraan open
De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) bestaande uit Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse ggz en de VGN, pleiten er in een brief aan informateur Plasterk voor om de verbeterplannen voor de jeugdzorg door te zetten. Daarbij is extra aandacht nodig voor de randvoorwaarden om deze plannen waar te maken. Er wordt te veel en te snel bezuinigd en de gemaakte afspraken moeten tijdig in wetgeving vastgelegd worden. Ook wijzen de branches op de enorme invloed van grote maatschappelijke problemen buiten de jeugdzorg op de instroom in de jeugdhulp en jeugdbescherming. Een nieuw kabinet moet hier werk van maken, anders blijft het ‘dweilen met de kraan open’, aldus BGZJ-voorzitter Boris van der Ham.