Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
28 artikelen voor 'Jeugd'
-
Femke Scheffers: ‘Kijk niet alleen naar de kwetsbaarheid van mensen met een lvb, maar vooral naar hun veerkracht’
Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) worden vaak benaderd vanuit hun beperkingen. Wat kunnen ze niet? Orthopedagoog en onderzoeker Femke Scheffers draaide het perspectief om. In haar promotieonderzoek richtte zij zich juist op de veerkracht van deze groep. Wat helpt hen om om te gaan met tegenslagen en uitsluiting?
-
Suzanne Derks: ‘Als iemand hoog in zijn emoties zit, kun je ‘Jij en Ik’ gaan spelen’
Kan iemand met een licht verstandelijke beperking de vaardigheden die je nodig hebt in sociale relaties trainen met behulp van een serious game? Deels, blijkt uit onderzoek van Suzanne Derks. En misschien nog meer als je de game samen met een begeleider speelt.
-
Jaap Olthof: ‘Streef wel naar inclusie, maar op een realistische manier’
Het inclusiebeleid houdt te weinig rekening met de dagelijkse worstelingen waarmee mensen met een licht verstandelijke beperking te maken hebben, zag socioloog Jaap Olthof. Hij pleit voor minder nadruk op zelfredzaamheid en voor meer veilige plekken.
-
Katrien Pouls: 'Eerdere herkenning van een lvb verbetert de kans op een beter leven'
Huisartsen vinden het vaak lastig om een licht verstandelijke beperking (lvb) te herkennen en om een passende behandeling te vinden. Arts VG Katrien Pouls onderzocht hoe dit beter kan. ‘De grootste winst is te behalen bij de basis: een inclusief zorglandschap dat mensen met een lvb niet uitsluit, maar omarmt.'
-
Manon Smit: ‘Mensen met een beperking die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, hebben een verstoord lichaamsbewustzijn’
Mensen met een verstandelijke beperking die seksueel misbruik hebben meegemaakt zijn zich meer bewust van hun lichamelijke signalen, maar zijn minder goed in staat deze signalen juist waar te nemen en te interpreteren. De inzet van lichaams- en bewegingsgerichte therapieën zijn dan veelbelovend. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Manon Smit, orthopedagoog en richtlijnontwikkelaar.
-
Milou van den Bemd: ‘Chronische ziekten komen bij mensen met een verstandelijke beperking al op jongere leeftijd voor’
Chronische ziekten, zoals COPD, hart- en vaatziekten, en diabetes, komen bij mensen met een beperking al op jongere leeftijd voor. En het betreft ook vaker mannen. De reguliere zorg speelt nog onvoldoende in op hun zorgbehoeften. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Milou van den Bemd, beleidsmedewerker bij de VGN, in juni promoveerde aan de Radboud Universiteit.
-
Marion Kersten: ‘Verwondering en nieuwsgierigheid zijn essentieel’
Als senior beleidsmedewerker bij de VGN merkte Marion Kersten dat het lang duurt voordat nieuwe kennis wordt toegepast. Waarom? En hoe kan de kennis beter doorstromen? Leiderschap blijkt een belangrijke factor te zijn.
-
Marloes Thalen: 'Oog voor álle domeinen van kwaliteit van leven, niet alleen het fysieke’
Belevingsgerichte zorg voor oudere mensen met een verstandelijke beperking, hoe ziet dat eruit? Marloes Thalen, werkzaam bij zorgorganisatie Philadelphia, promoveerde hierop aan Tilburg University. ‘In de gehandicaptensector zijn we erg op ontwikkeling gericht, terwijl het bij ouderen met een verstandelijke beperking eerder gaat om het behouden van vaardigheden.’