'99 procent zeker geen bezuinigingen voor gehandicaptenzorg in 2025'

Het was een spannende week voor de gehandicaptenzorg. De Tweede Kamer moest besluiten of een bezuiniging van 152 miljoen euro in 2025 wél of níet doorgaat. Stijn Verbruggen, Coördinator Public Affairs bij de VGN, denkt met 99 procent zekerheid te weten dat ze niet doorgaan. 'Na 2025 overigens wel, dus de zorgen blijven.'

Stijn verbruggen

Waarschijnlijk geen bezuinigingen in 2025, maar zorgen blijven

Het lijkt er nu dan toch echt op dat de 615 miljoen euro aan bezuinigingen op de langdurige zorg (waarvan 152 miljoen euro op gehandicaptenzorg) in 2025 níet doorgaan. Daarna overigens alsnog wel, dus de zorgen blijven.

Geen duidelijk beslismoment

100 % zekerheid is er niet, maar het moet wel heel raar lopen wil dit nog veranderen. Er is een vrij unieke situatie ontstaan: als de bezuinigingen wel door moeten gaan, dan hebben NZa en zorgkantoren (en zorgaanbieders) deze maand duidelijkheid nodig om dat ordentelijk voor te bereiden. Precies in het ‘vacuüm’ tussen demissionair kabinet en nieuw kabinet. De bezuiniging werd door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Meestal is dat een voorbode dat de nieuwe coalitie een andere keuze maakt, maar in dit geval blijven de bezuinigingen gewoon in de plannen van het nieuwe kabinet staan. Er is geen heel duidelijk beslismoment over het wel of niet doorgaan van de bezuinigingen, de Kamer kan de controversieel-verklaring in principe op ieder moment terugdraaien.

Nog geen geschuif met geld

Waarom ik nu dan wel 99 % zeker ben dat de bezuinigingen in 2025 niet doorgaan? Tijdens een debat in de Tweede Kamer op dinsdagavond bleek dat de nieuwe coalitiepartijen niet vooruitlopend op hun nieuwe kabinet alvast met geld gaan schuiven. Dat laten ze aan de nieuwe bewindspersonen over. Dus wordt de controversieel verklaring nu niet teruggedraaid. En woensdag tijdens de procedurevergadering VWS werd de ‘de Kamer moet nu snel iets doen om een gat in de begroting te voorkomen’-brief van minister Helder slechts ter kennisgeving aangenomen. Geen debat, geen plannen om iets te veranderen. Zowel minister Helder als minister Van Weyenberg gaven eerder aan dat er tijdsdruk op zit. 

Einde van de maand helderheid

Een aanwijzing aan NZa moet vóór 1 juli gegeven worden. De laatste 1 % onzekerheid vervalt dus hopelijk eind deze maand.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Stijn Verbruggen
Telefoonnummer
06-15862082
Stijn Verbruggen

Deze pagina is een onderdeel van