Blog

Koester de diversiteit onder medewerkers, zoals het verschil in seizoenen

Leestijd: 2 minuten
11 augustus 2020

Met haar voeten in een opblaasbadje, denkt onderzoeker Sabina Kef na over het belang van variatie. Verschil in temperatuur is belangrijk, verschil in medewerkers ook. ‘Laten we die diversiteit koesteren, op zoek blijven naar variatie.’

onderzoeker

Pfffffff warm!

Verlangend naar een verkoelend briesje zit ik met mijn voeten in het opblaaszwembadje op mijn dakterras na te denken over zomervoornemens… Wat zitten we te puffen in deze hittegolf in augustus en te zoeken naar verkoeling via ventilatoren en ijsjes. Terwijl in de winter we onze koude ledematen weer op temperatuur laten komen door warme chocolademelk te drinken. Kortom: in ons landje hebben we zowel de hittegolf als de koelere periodes. We hebben zowel de raketijsjes als de warme oliebol. Wat een rijkdom is deze variatie eigenlijk!

Geen mens is gelijk

Werken in de gehandicaptenzorg brengt ook veel variatie met zich mee, want geen mens is gelijk. Ook de aard, ernst en verloop van de beperking is nooit gelijk. Blind geboren is toch een ander verhaal dan door een ongeluk blind geworden op 50-jarige leeftijd. Laat staan de behoeftes van een individu: allemaal anders.

Variatie onder medewerkers

Een van de dingen die mij bezig heeft gehouden de laatste jaren is variatie of diversiteit in de zorg wat betreft medewerkers. Hoe is het met de man-vrouwverhouding? De aantallen twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zestigers? De spreiding in verschillende culturele achtergronden van medewerkers? Verschillen in karakters ook, niet elke zorgmedewerker van één organisatie is hetzelfde?  Maar streef je daadwerkelijk naar deze wellicht wenselijke spreiding of kweek je toch een soort type X-medewerker in organisatie X omdat je de sollicitatieprocedures zelf doet?  

Wie neem je mee op expeditie naar de Zuidpool?

In 2017 en 2018 werkte ik in een onderzoeksproject samen met Peter Blokland, een poolreiziger en motivational speaker. Hij vertelde ons over de selectieprocedure bij het samenstellen van een goed expeditie-team naar de Zuidpool. Wat is daarbij belangrijk? Wij dachten aan een goede conditie, krachtige spieren, goed tegen de kou kunnen, maar hij vertelde dat net zo of wellicht nog belangrijker is wat iemand als persoon meebrengt.

Moppen tappen of muziek maken: belangrijk voor de teamspirit

Kan iemand goed moppen tappen? Kan iemand mooi zingen of muziek maken op allerlei potjes en pannetjes? Voor de teamspirit, voor de mindset van door kunnen gaan en de moed erin houden zijn dit essentiële aspecten gebleken. Die het verschil kunnen maken tussen succes of mislukking van een expeditie.

Leren van oudere collega’s en mannen

Die variatie in mensen kan een grote rijkdom in een organisatie zijn en voor veel diversiteit in de ondersteuning van mensen met een beperking zorgen. Laten we die diversiteit koesteren, op zoek blijven naar variatie. Van oudere collega’s met veel levenservaring kunnen net startende werkers heel veel leren. Hoe kunnen we deze impliciete schat van ervaring nog veel meer benutten dan we nu al doen? Mannen die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg voegen ook hun - soms unieke - kijk- en handelswijze toe die essentieel is. Hoe zouden we hun bevlogenheid kunnen inzetten om nog veel meer jonge mannen in de opleidingen voor de zorg te kunnen krijgen?

Zomer-voornemens

Afwisseling in temperatuur is wat ik graag zoek, variatie in seizoenen stel ik zeer op prijs. En bij een goede poolreiziger is goed kunnen zingen of moppen tappen dus ook essentieel. Na deze warme en rare coronazomer neem ik me voor om in wetenschappelijk onderzoek en in het opleiden van studenten me (nog meer) te blijven richten op onverwachte verrassende inzichten en benaderingen.

Probeer eens wat nieuws

Er zijn meerdere wegen naar Rome, probeer eens wat nieuws, omarm een nieuwe methode of een nieuw betrouwbaar diagnostisch instrument, want afwisseling kan een vernieuwend en positief effect hebben. En voor de variatie ga ik ook eens een college met de studenten besteden aan zingen!

Informatie

Sabina Kef is senior onderzoeker en docent aan de Vrije Universiteit, pedagogische wetenschappen in Amsterdam. Tevens is zij één van de hoofddocenten van de VGN Masterclass Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg.

onderzoeker
Sabina Kef Docent en onderzoeker

Deze pagina is een onderdeel van: