Blog

Nieuwe pagina met promovendi in de gehandicaptenzorg: over leefstijl, gedrag en lvb

Leestijd: 2 minuten
24 januari 2022

Wat zie je als je een serie interviews met promovendi op een webpagina verzamelt? Dat er veel aandacht is voor gezonde leefstijl, probleemgedrag, en de betekenis van mensen met een beperking voor anderen. En dat het allemaal vrouwen zijn. ‘Waar zijn de mannen gebleven?’, vraagt Markant-hoofdredacteur Johan de Koning zich af.

Gepromoveerd

Proefschriften zijn de kersen op de taart van wetenschappelijk onderzoek

Kersen op de taart van het wetenschappelijk onderzoek zijn de proefschriften. Wil je weten over welke vragen we meer te weten zijn gekomen, of uit welke vijver de toekomstige hoogleraren worden gevist, dan houd je die in de gaten. Dus interviewen we in ieder nummer van Markant een promovendus, of eigenlijk promovenda. We stellen steeds dezelfde vijf vragen, zoals: wat betekent dit voor de praktijk?

Waar blijven de mannelijke promovendi?

Die artikelen staan nu ook bij elkaar op een aparte pagina op de website van de VGN. Leuk om ze samen te zien. Het eerste wat opvalt: het zijn allemaal jonge vrouwen. Dat is wel iets anders dan de portrettengalerijen die je soms ziet op universiteiten, zoals in de senaatskamer in Groningen. Maar toch: waar zijn de mannen gebleven?

Populaire onderwerpenn: gezonde leefstijl, betekenis mensen met een lvb voor anderen, ‘probleemgedrag’

Kijk je naar de onderwerpen, dan blijken sommige aan elkaar te raken. Die gaan bijvoorbeeld over:

  • gezonde leefstijl – een terrein waarop veel winst valt te behalen;
  • de betekenis van mensen met een licht verstandelijke beperking voor anderen – een recente eye opener, schrijven we met enig schaamrood;
  • en toch ook, zoals in de komende Markant, over ‘probleemgedrag’.

Kandidaten voor de Ds. Visscherprijs 2022

Van de acht proefschriften waarover we tot op heden hebben geschreven, komen er zes in aanmerking voor de Ds. Visscherprijs 2022, die in maart wordt uitgereikt. Dus onze journalistieke selectie lijkt zo slecht nog niet.

Vindbaarheid interviews met promovendi

De vindbaarheid van onze webpagina, wordt vergroot doordat zowel Markant als de VGN een plekje hebben op de zojuist gelanceerde 2.0-versie van het Kennislandschap gehandicaptensector.

‘Probleemgedrag’ mede veroorzaakt door organisatiescultuur

Zo wordt het voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden, steeds iets eenvoudiger om die te vinden. Lastig is natuurlijk nog wel, dat er ook kennis is waar misschien niemand op zit te wachten. Bijvoorbeeld dat wat wij ‘probleemgedrag’ noemen mede wordt veroorzaakt door de organisatiecultuur (Olivier-Pijpers 2021). Toch ook maar even lezen.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: