Blog

VG-innovator: ‘Het is opvallend hoe weinig je zelf hoeft te bedenken’

13 januari 2020

Innoveren, hoe doe je dat? In 2020 laat de VGN hierover iedere maand een deskundige uit het netwerk van de VG-Innovators aan het woord. Volgens Jeroen Arendsen is het eenvoudig: zet je deur open voor begeleiders met wensen van cliënten. ‘Maak iets voor één client en het worden er 100.’

Sinterklaas

Worstelen met e-health

Wie kent ze niet, de grote innovatiethema’s waar we mee worstelen? Opschaling, het arbeidsmarktprobleem, digitale vaardigheden, zorgtechnologie, e-health. Laten we het daar eens over gaan hebben.
Maar, wacht even! Ineens stapt begeleider Anja binnen om even te praten over haar client Wilma met EMB. Kan dat even tussendoor? Anja moet zo de eerste verschoonronde en dan lunch gaan doen namelijk en de rest van de dag en deze week komt het er ook niet van. Oké, een moment geduld alstublieft, lieve lezer, en luistert u even mee als u er toch bent.

‘Jullie zijn toch zo handig met computers?’

Wat is het geval? Wilma kan niet meedoen met zwemmen op vrijdagochtend vanwege een huidinfectie, verveelt zich dan op de groep en als we pech hebben valt ze zelfs in slaap in de snoezelhoek. Eigenlijk zou het fijn zijn als ze wat meer actief vermaak heeft. Maar ja, ze heeft vergroeiingen en spasmen, dus haar handen kan ze niet goed gebruiken. Oké, wat kan ze wel? Ze kan haar stem gebruiken. En wat vind ze leuk? Nou, bijvoorbeeld Sinterklaasliedjes. Weten jullie niet iets voor haar? Jullie zijn toch zo handig met computers? Gedragskundige Hennie dacht dat jullie misschien wel iets hadden omdat je laatst ook voor cliënt Dirk zoiets deden. Nou, dat klopt. Dirk wilde ook zoiets en toen heeft een groepje studenten VoicePlay bedacht, een spel dat je met je stem kan spelen. We kunnen wel een VoicePlay Sinterklaas maken? Met Sinterklaasliedjes in plaats van dierengeluiden?

Van maatwerk voor 1 gebruiker naar toepassing voor 100

Lieve lezer, om het voor u samen te vatten: In enkele maanden ging VoicePlay van maatwerk voor één client via enkele cliënten met dezelfde wens, naar meer dan honderd cliënten.

Maar laten we teruggaan naar de grote thema’s, en bijvoorbeeld eens een heisessie organiseren over…  Sorry? Of we ook een simpele app hebben om met picto’s te communiceren? Ja hoor, kijk even bij PickaPicto, want je bent deze maand al nummer vijf die daar om vraagt. Laat wel even weten of de picto’s die je nodig hebt er al in zitten, anders zetten we die er even voor je in. Ja, hij kan ook met foto’s. Zet je hem zelf op de tablet? Oké.

Goed, dus, een heisessie over e-health, wilde ik zeggen. Want om het probleem met e-health goed te kunnen analyseren moeten we eerst eens goed inkaderen, wat is e-health nu eigenlijk en hoe kunnen we er optimaal mee… Pardon? Of we ook een spelletje hebben met scheetgeluiden? Niet te geloven, vorige week kwam Annelies daar ook al om vragen, voor Tonnie. Kijk even bij KlankLicht Slapstick, kun je op je smartphone zetten. Maar ik ben nu even bezig hoor. Ja, met innovatie en zo, je weet wel.

Aan e-health komen we niet toe

Ach, lieve lezer, ik zal het maar bekennen. We zijn op het Sherpa Digilab zo druk met het bedenken van dingen voor cliënten dat we gewoon niet aan e-health toekomen. Laat staan aan zorgtechnologie.

En misschien is het ook eigenlijk ook maar beter zo.

Wat denkt u? Is het niet beter om iets goeds te maken voor één of enkele cliënten, in de veronderstelling dat er vast meer cliënten baat bij hebben, dan om een project op te starten voor een complete doelgroep?

Hoe schaal je op?

Maar hoe schaal je dat dan op? Nu ja, in het geval van de vele apps en games die leuk zijn voor cliënten is het eenvoudig. Je zet ze in de Play Store, App Store of op een website om te downloaden en je laat het de wereld weten. Het grote voordeel van software. Wie dat betaalt? Ach, er zijn veel studenten en vrijwilligers die het leuk of leerzaam vinden om apps en games te maken. En als het teveel werk wordt dan geef of verkoop je het idee aan één van de softwarebedrijven in de sector. Kunnen die het verder opschalen.

En hebben we die heisessies eigenlijk wel nodig? Het is opvallend hoe weinig je als innovator zelf hoeft te bedenken als je de deur open hebt staan voor begeleiders met cliëntvragen en -wensen. Maak eens een rondje langs de woningen en dagbestedingen. Met een luisterend oor kom je zo aan een lijst met concrete verzoekjes.

Ik wil er eigenlijk wel een lans voor breken, voor een methode waarbij je zo van één naar honderd cliënten gaat. Wie de eerste niet eert is de honderd niet weerd.

Zorgmedewerker is wel bereid iets te leren

De soms gehoorde verzuchting dat zorgmedewerkers weinig innovatiebereid zijn, kun je dan ook uit je vocabulaire schrappen. Want als de wens direct bij de zorgmedewerker vandaan komt is er altijd een enthousiaste reactie en is die best bereid om even te leren hoe iets werkt. Digitale vaardigheden worden ter plekke uitgebreid in het team, om bijvoorbeeld het gevraagde spelletje voor Wilma in gebruik te nemen. Als het maar direct nut heeft voor de cliënt.

Ik durf zelfs wel zo ver te gaan dat dergelijke ‘kleine innovaties’ de teamspirit verhogen en een bijdrage leveren aan de arbeidsvreugde. Doe je dat als organisatie vaak genoeg dan houd je er tevreden personeel aan over.

Dus dank u wel lieve lezer, dat begeleider Anja er even tussendoor mocht, namens Wilma en alle andere fictieve cliënten. En veel plezier met alle leuke apps en games, kijkt u vooral eens op onze website.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Arendsen

PS

Heeft u cliënten met slaapproblemen? Dan is Muziek in de Nacht misschien iets voor u. Ook te vinden op zorginnovatie.nl en de app dingt mee naar de zorginnovatieprijs 2020.

Jeroen Arendsen is coördinator van het Sherpa Digilab. Doel: dat de mensen met een beperking beter toegang krijgen tot moderne digitale middelen die hun kwaliteit van leven verhogen. Cliënten, stagiairs, vrijwilligers en begeleiders werken daar samen aan. Arendsen is daarnaast freelance Industrieel Ontwerper en lid van een expert panel dat voor de Europese Commissie onderzoeksvoorstellen evalueert, onder andere op het gebied van zorgtechnologie.

Wil jij meedoen met de VG Hackathon, meld je hier aan!

Jeroen
Jeroen Arendsen

Deze pagina is een onderdeel van: